Nieuws De Blokkendoos

Ook peuters werken mee aan de Week van de Eenzaamheid

Verrassing voor de opa’s en de oma’s door peuters van De Blokkendoos.

Stttt, niet verder vertellen hoor. Het was de Week van de Eenzaamheid en daarom gingen de peuters van De Blokkendoos (een locatie van de Stichting Peuterwerk Albrandswaard) een verrassingsbezoekje brengen aan de opa’s en de oma’s in Zorgcentrum de Hooge Werf in Poortugaal. Er was hard gewerkt aan een klein tasje, dat gevuld  was met een verrassing en daarmee gingen de peuters tussen 21 september en 1 oktober op bezoek bij de bewoners van het bejaardencentrum.  Op deze manier brachten we jong en oud bij elkaar en het was weer genieten van de bijzondere interactie tussen deze twee verschillende leeftijdsgroepen!

Bezoek ouderen

 

Zelfgemaakte cadeautjes voor de opa's en de oma's

Lees verder...

Veilig Verkeer op De Blokkendoos

We zijn al weer enkele weken onderweg in het nieuwe schooljaar na een heerlijke zomervakantie. De peuters van De Blokkendoos, één van de vijf locaties van Stichting Peuterwerk Albrandswaard, werken momenteel aan het thema : Bas in het verkeer. Met ons V.V.E. programma wordt het taalaanbod voor de peuters vergroot en komen woorden als stoplicht, rotonde, fiets, links en rechts aan de orde. Er wordt voorgelezen over het verkeer, we doen met elkaar spelletjes en we zingen allerlei liedjes over het verkeer. En natuurlijk wordt er ook flink geknutseld door de kleine verkeersdeelnemers in spé! Op deze manier worden de kinderen tijdens hun speelperiode bij ons op de peutergroep voorbereid op de basisschool en is het nog heel gezellig in de groep ook.

Foto kring verkeer

Lees verder...

De peuters van De Blokkendoos zijn echte speurneuzen!

Helemaal in de stijl van het thema “ Erop uit met Bas” mochten alle peuters van De Blokkendoos van de Stichting Peuterwerk Albrandswaard vorige week beginnen aan een gezellig uitje naar kinderboerderij ‘ De Kooi ‘ in Rotterdam-Lombardijen.

Bewapend met door ouders zelfgebakken lekkernijen, liters koffie, thee en andere versnaperingen, stapten we in onze stalen rossen. Samen met de pappa’s, mamma’s, opa’s en/of oma’s gingen we op weg. Eenmaal bij De Kooi aangekomen werden we heel hartelijk ontvangen door de dierenverzorgers en ook nog eens vergezeld  door een heerlijk warm zonnetje!

Alle peuters kregen een vel papier met daarop een puzzel alleen……er ontbraken een paar stukjes!

Want wat bleek….een aantal boerderijdieren waren ontsnapt uit hun hok en liepen zomaar ergens rond op de boerderij!!!

Gelukkig veranderden onze slimme peuters pardoes in ware speurneuzen en gingen samen met hun begeleiders op pad. Zij vonden uiteindelijk  een tweebenige ezel, een vreemde koe en een hippend konijn, die in het bezit bleken te zijn van de ontbrekende puzzelstukjes. Nu nog even puzzelen ……. en plakken maar!

Wanneer de puzzel af was mochten de speurneuzen een verrassing ophalen bij de “boerin” ; een knapzak vol lekkers met een strandbal voor in de vakantie. Met grote dank aan een lieve oma en moeder van twee van de peuters. Zij hadden namelijk al die lappen voor de knapzakken eigenhandig genaaid voor deze speciale gelegenheid.

Daarna kon er even lekker gespeeld worden in het speeltuintje en als klap op de vuurpijl kregen de Blokkendoos-peuters een heerlijk hoorntje met vers geschept ijs. Deze ochtend kon niet meer stuk!!

Peuterreis De Blokkendoos

Lees verder...

Peuters werken aan het thema MIJN HUIS

Foto peuters De Blokkendoos

De afgelopen weken zag het geel van de kleine werkluitjes op de peutergroepen van De Blokkendoos. Als heuse Bob de Bouwers zijn zij volop in bedrijvigheid geweest met het thema Mijn huis. Er werd gesproken over de bouw van het huis waarna de kleine handjes uit de mouwen werden gestoken. Zo konden zij met kleine bouwsteentjes en ‘cement’ hun eigen bouwwerkje metselen en leerden zij tegenstellingen zoals zwaar/ licht en groot/ klein. Ook maakten zij kennis met verschillende gereedschappen uit de bouw en werd er bekeken welke vormen er te vinden zijn op en aan een huis. Ook de begrippen woonkamer, badkamer, slaap-kamer, zolder e.d. kwamen aan bod. Spelenderwijs werd er veel ontdekt in de voor dit thema speciaal ingerichte bouwhoek, in de bouwput in de zandtafel of bij het poppenhuis. Er kwam zelfs iemand van de bibliotheek voorlezen over dit thema. En wat te denken van een aantal zeer betrokken enthousiaste pappa’s en mama’s die stoer gereedschap meenamen en daar iets over wisten te vertellen! Al met al zeer geslaagde en leerzame weken voor de peuters van De Blokkendoos. Dit alles wordt onze peuters aangeboden volgens een V.V.E programma waar de vijf locaties van de Stichting Peuterwerk Albrandswaard mee werken.

huis

huis 2

 

 

 

Lees verder...

Peuters De Blokkendoos werken mee aan Week van de Eenzaamheid

Afgelopen donderdag, 29 september, gingen de peuters van peuteropvang De Blokkendoos in het kader van ‘de week van de eenzaamheid’ op bezoek bij de ‘ opa’s en ‘oma’s’ van zorgcentrum De Hooge-Werf in Poortugaal. De peuters houden deze lieve buren al geruime tijd goed in de gaten en zijn inmiddels bijna kind aan huis!

En wat hadden ze dit keer hard gewerkt aan een verrassing voor alle bewoners! Van prachtige tekeningen waren door de juffen kleine envelopjes gevouwen, waarin een lekkernij werd verstopt. Na een korte wandeling werden onze kleine mensjes hartelijk welkom geheten in de hal van het zorgcentrum. Met inmiddels rode koontjes verspreidden de peuters zich samen met één van hun drie juffen over de verschillende afdelingen en al zingend mochten zij de blij verraste bewoners het lekkers aanbieden. Een groot aantal onder de ouderen zong gretig mee met o.a. oud-Hollandse liedjes of luisterde aandachtig naar versjes die nieuw voor hen waren. Voor één van de bewoners was het extra feest want zij was die dag jarig en tja…. daar wisten de peuters wel raad mee en brachten een speciaal verjaardagslied ten gehore. Zo werd het een waar feestje voor zowel jong als oud. Een klein momentje van vreugde en gezelligheid maar vast van grote betekenis voor velen en zeker voor herhaling vatbaar!

peuters-op-bezoek-bij-bejaarden

Lees verder...

Peuters De Blokkendoos boften bij hun zomerreisje!

Na vele dagen van regen was het precies op woensdag 22 juni prachtig weer. De dag waarnaar de peuters van peuteropvang De Blokkendoos van de Stichting Peuterwerk Albrandswaard zo hadden uitgekeken! Er stond namelijk een reisje gepland naar speeltuinvereniging Meeuwenplaat. Samen met hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s konden de peuters eerst genieten van een gezellige optocht op de fiets. Ook pop Bas had een plekje veroverd bij een oma op de fiets.

Eenmaal in de speeltuin konden de remmen los. Er was ook zoveel te zien en te doen. Kinderen speelden enthousiast met elkaar en ouders of grootouders konden eens gezellig kletsen of met hun peuter spelen. Met een soort strippenkaart konden de peuters blikgooien, ring werpen, eendjes vangen en zich laten schminken door een tante van een peuter. Ondertussen werd de koffie- en theetafel klaargezet met al het lekkers waar ouders en grootouders voor gezorgd hadden. De beheerster van de speeltuin vulde het zwembadje met water, want de zon deed haar best. Dit viel zo in de smaak bij de peuters dat ze op een gegeven moment allemaal in en rondom het badje te vinden waren. De morgen werd afgesloten met een heerlijk ijsje en een strandsetje als cadeau. Dankzij de inzet van iedereen en natuurlijk de zon was het een zeer geslaagde dag!

Zwembad speeltuin

Lees verder...

Peuters werken over het thema opa’s en oma’s

Peuters bij bejaarden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afgelopen weken leek het wel een bejaardenhuis bij peuteropvang De Blokkendoos. De peuters werkten namelijk aan het thema opa’s en oma’s. Zij leerden daarbij van alles, maar er werd natuurlijk ook volop gespeeld en geknutseld.

De peuters luisterden eerst naar het verhaal ‘dat ben jij Kiki’. Samen met opa bekijkt Kiki een fotoalbum waar foto’s van kleine Kiki in staan. Op de vragen van Kiki wie dat is, antwoordt opa ‘dat ben jij Kiki toen je net geboren was, dat ben jij  toen je…..’. Daarna gingen de peuters aan de slag met het plaatsen van plaatjes in volgorde. Als je net geboren bent, ben je dan een baby? Of juist een oma/opa? Of een mama/papa? Dat was voor sommige peuters best nog moeilijk, maar er werd volop geschoven en geplakt.

In de huishoek konden de peuters volop imiteren met mooie “opa” petten of “oma” jurken en tasjes. Om de ‘ouderen’ in beweging te krijgen was er een heuse rollator en waren er verschillende wandelstokken om mee te spelen. Het lokaal was gezellig versierd met foto’s van opa’s en oma’s. Er was zelfs een echt kunstgebit uitgeleend en aanwezig in de peutergroep. Dat was toch wel een raar iets voor de meeste peuters.

De kinderen luisterden verder naar nog meer verhalen over opa’s en oma’s en er werden verschillende spelletjes en knutselwerkjes gedaan. De peuters mochten  zelfs allemaal het boek “Kas bij opa en oma” meenemen naar huis om te lezen. Deze boeken werden ons te leen aangeboden door de bibliotheek! Maar het hoogtepunt van alles was toch wel het op visite gaan bij de “echte opa’s en oma’s” in de Hoge werf. Dit was zowel voor de peuters als voor de ouderen een gezellige ervaring. Er werd samen gezongen, gespeeld en genoten.

Het thema loopt alweer bijna ten einde, want de schoolfotograaf komt nog langs en we gaan ook nog op peuterreisje……

Peuter met rollater Peuters bij bejaarden (2)

Lees verder...

Pasen op De Blokkendoos

Zo vlak voor het paasweekend waren de peuters van peuteropvang de Blokkendoos in Poortugaal uitgenodigd om op de speelzaal te komen eten. Bij binnenkomst was de tafel gezellig gedekt met allerlei lekkers. Er waren broodjes, paasstol, crackers, eierkoeken en heel veel keuze van beleg. Alleen de eierdopjes, die de kinderen gemaakt hadden, waren leeg! Gelukkig dat de kinderen goede speurneuzen waren, want met elkaar hadden ze de eieren al snel gevonden en konden ze met eten beginnen. De mooiste creaties werden er op de bordjes gemaakt, maar bovenal werd er heerlijk gesmuld. De kinderen die een paaslunch hadden werden ook nog eens verrast doordat er een mevrouw van de bibliotheek kwam voorlezen! Zij vertelde een verhaal over een egeltje die een broedende eend op een ei ontmoet en dat wil hij ook graag. Het egeltje gaat ook op zoek naar een ei…. De peuters konden het verhaal meekijken op grote platen en waren het hele verhaal geboeid, hoe zou dat aflopen?…

Lees verder...

Peuters van De Blokkendoos op Sinterklaas bezoek bij De Hoge Werf

Peuters op visite Hoge Werf

Peuters van De Blokkendoos op Sinterklaas bezoek bij De Hoge Werf

Wat ooit begon in het kader van burendag, ook in december mochten de peuters van peuteropvang De Blokkendoos van Stichting Peuterwerk Albrandswaard weer op bezoek bij hun “opa’s en ‘oma’s” van De Hoge Werf. Dit keer om samen met hen een gezellig Sintfeest te vieren. Na een hartelijk welkom werden de keeltjes geschraapt om luidkeels met de bewoners menig sinterklaaslied ten gehore te brengen. Zowel jong als oud genoten hier enorm van. Waarna, dorstig geworden, er heerlijke limonade gedronken kon worden met wat lekkers erbij. Ondertussen werd er een spannend sinterklaasverhaal voorgelezen. Uiteindelijk wachtte onze kleine peuters nog een verrassing: rijk gevulde schoentjes met allerhande lekkernij!! Volmaakt tevreden namen zij afscheid van hun lieve buren en hadden zij thuis vast heel wat te vertellen!

Lees verder...

Peuters van De Blokkendoos doen zelf de boodschappen

kassahulp

De peuters van peuteropvang De Blokkendoos uit Poortugaal kunnen nu gerust om een boodschap gestuurd worden. Het thema waar zij deze weken over werken, is het doen van boodschappen. Om te leren hoe dat in het echt gaat, zijn zij met de juffen naar supermarkt “De Plus” in Poortugaal geweest. Hier werden de kleine klantjes zeer gastvrij ontvangen. De kinderen mochten kijken wat er allemaal te koop was en kregen een banaan cadeau! Op de groenteafdeling mochten zij allemaal even helpen bij de sinaasappelpers. Al snel waren er twee grote flessen gevuld met sap, die we mochten meenemen voor op de speelzaal. Er mocht zelfs even om het hoekje gekeken worden, waar toch die lege statiegeldflessen heen gaan zodra je ze in zo’n gat stopt.
Gelukkig hadden verschillende peuters een boodschappentas meegenomen, want er moesten ook nog koekjes en kaakjes gekocht worden. Tot grote verrassing van de peuters mochten zij deze boodschappen zelf scannen achter de kassa, wat een ervaring!
Tot slot kregen de kinderen een kleurplaat en zakjes lego mee waar we een miniatuurwinkel van kunnen maken. Ondanks dat De Blokkendoos 3 groepen heeft, heeft “De Plus” ons alle drie keren hartelijk ontvangen en zijn de peuters weer wat wijzer geworden.
Op de speelzaal is een deel van het lokaal tijdelijk omgebouwd naar een heuse winkel met winkelwagen, mandje, kassa, tassen en heel veel boodschappen. Er wordt geknutseld en gespeeld over de winkel en samen met Bas leren zij er weer een heleboel bij.

Lees verder...
 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.