Nieuws Tinkerbell

Peuters Tinkerbell gaan op kaboutertocht

Op maandag 13 en dinsdag 14 november was het een drukte van belang in het bos rondom het kasteel van Rhoon. Wie goed keek, kon daar namelijk allemaal kleine kaboutertjes zien lopen. Met een mooie oranje puntmuts en rode wangetjes trokken de peuters van Tinkerbell er die dag op uit. Zij hadden namelijk bezoek gehad van Kabouter Kobus en Kabouter Kato. Zij waren op zoek naar hun kleine vriendje Kabouter Tinkel. Dat ondeugende kaboutertje bleek al die tijd al bij de peuters in de groep te wonen. Kobus en Kato waren erg blij dat de peuters zo goed op hun kleine vriendje hadden gepast en nodigden hen uit om mee te gaan naar het kabouterbos. Daar aangekomen speurden ze naar paddenstoelen en leerden ze van alles over het bos. Zo deden ze een spelletje over de herfstkleuren en zochten ze met een vergrootglas naar kriebelbeestjes. Na een gezellige boswandeling namen Kobus en Kato de peuters mee naar hun paddenstoel waar er heerlijk genoten werd van een kopje kabouterthee met een kabouterkoekje. Toen de buikjes gevuld waren gingen alle kaboutertjes moe maar voldaan weer naar huis.

kaboutertocht (002)

Lees verder...

Peuters Tinkerbell leren over het verkeer

'Racebaan' van verf (002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afgelopen weken hebben de peuters van Tinkerbell gewerkt aan het thema verkeer, een onderwerp wat hen erg aan sprak. Aan de hand van verschillende activiteiten leerden de peuters hoe een stoplicht werkt en hoe je veilig de weg over kan steken. Speciaal voor dit thema hadden de juffen een mooi verkeersplein op het schoolplein geverfd, compleet met een weg, pijlen, parkeerplaatsen en een zebrapad. In kleine groepjes hebben de peuters geoefend met de verkeersregels. In opperste concentratie bekeken ze het stoplicht. Joepie groen, dan mogen we weer fietsen! Na het oefenen werden de peuters beloond met een heus fietsdiploma.

Verteltafel 'Nijntje op de fiets' (002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de groep luisterden en keken de peuters naar de verteltafel over ‘Nijntje op de fiets’. Nijntje maakte een mooie fietstocht langs de bloemen, de vijver, door het bos en over de heuvel. Toen Nijntje de heuvel af fietste, ging het fout en viel ze van haar fiets. Dat was wel even zielig maar gelukkig viel het allemaal mee. Eind goed, al goed! Ook verfden de peuters een stoplicht, plakten ze een zebrapad en een verkeersbord met een fiets erop. Mag je hier nou wel fietsen of is dat verboden? Kortom, het waren weer een aantal leerzame en geslaagde weken op Tinkerbell!

P1090744 (002)

Lees verder...

De emmer met appeltjes is zoek!

Op woensdag 14 juni hadden de peuters en dreumesen van Tinkerbell hun jaarlijkse zomeruitje. Dit jaar ging de reis naar kinderboerderij de Molenwei in Rotterdam Charlois. Speciaal voor deze gezellige dag hadden de peuters en dreumesen een T-shirt met daarop een boerderijdier geverfd.

Bij de boerderij werd het gezelschap welkom geheten door boer Bas en de boerin.

Toen de peuters en dreumesen lekker aan het spelen waren in de speeltuin, kwam boer Bas aangerend. Hij was op zoek naar zijn emmer met appeltjes die hij die ochtend had geplukt. Op wonderbaarlijke wijze was de emmer verdwenen. Uiteraard had boer Bas zelf de hele boerderij al afgezocht maar de appeltjes waren nergens te bekennen. Wat hij wel een beetje vreemd vond was dat er ook een varkentje weg was en wel het ondeugende varkentje Biba. Gelukkig boden de peuters en dreumesen aan om mee te gaan zoeken. De jongentjes kregen een mooie boerenpet en de meisjes een boerensjaal voor op hun hoofd. Zo gingen de kleine boertjes en boerinnetjes in groepjes op pad. Onderweg kwamen ze langs mevrouw konijn waar ze van alles leerden over konijnen en een lekker worteltje aten. Ook luisterden ze naar een verhaaltje van de vertelkabouter en hielpen ze het kaboutervrouwtje met het ophangen van de was. Als volleerde boertjes en boerinnetjes molken ze een koe en dronken ze een lekker glaasje melk.

Toen de peuters en dreumesen weer bij boer Bas aankwamen, zagen ze iets raars. Op de weg lagen allemaal kapotte appeltjes. Het leek wel of iemand er stiekem van gegeten had. Gezamenlijk gingen we op zoek naar de dader. We zochten eerst in de schuur maar daar was niemand te bekennen. Daarna keken we in het hok onder de hooizolder en daar zat…..varkentje Biba met de emmer vol appeltjes. Het varkentje vertelde dat ze zo’n honger had. Daarom had ze de appeltjes meegenomen. Varkentje Biba had heel veel spijt, beloofde het nooit meer te doen en deelde de appeltjes aan iedereen uit. Eind goed, al goed! Van al dat zoeken hadden de peuters en dreumesen wel dorst gekregen. Na lekker even wat gegeten en gedronken te hebben vertrokken alle peuters, dreumesen, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s weer naar huis en kunnen we terugkijken op een gezellig en zonnig zomeruitje.

Tinkerbell

Lees verder...

Inloopochtenden Tinkerbell

In de week van 15 t/m 19 mei was het een gezellige, drukke boel bij Tinkerbell. Deze week waren de jaarlijkse inloopochtenden en kregen de ouders, opa’s en oma’s de kans om een kijkje in de groep te nemen. Op deze manier wilden we graag laten zien wat we zoal doen op de peutergroep. We werken met de peuters altijd over een bepaald thema en volgen de richtlijnen van ons VVE programma ‘Doe meer met Bas’. Binnen dit thema kiezen we activiteiten die aansluiten bij de verschillende ontwikkelingsgebieden: taal /(voorbereidend) rekenen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de (senso)motoriek.

Tijdens de inloopochtenden hebben we een aantal aspecten de revue laten passeren. Alle activiteiten stonden in het thema van ‘de boerderij’. In twee groepjes gingen de peuters, vergezeld van hun papa, mama, opa of oma, aan de slag. De peuters maakten met elkaar een mooie collage van boerderijdieren. In opperste concentratie bladerden ze in tijdschriften, op zoek naar plaatjes van boerderijdieren. Het resultaat mocht er zijn!

Ook speelden de peuters een aantal spelletjes: eieren tellen en een leuk kleurenspelletje. Ook het zaaien van tuinkers viel in goede aarde. Nu maar hopen dat de zaadjes goed gaan groeien. Als afsluiter van de ochtend gingen we met z’n allen naar de gymzaal. De peuters klommen en klauterden behendig als lenige geitjes over het klimrek en kropen als konijntjes door een donkere tunnel. Ook mikten ze er wat op los en rolden ze ‘appeltjes’ over een bank……raak! Ook Mieke Kooij van het CJG Albrandswaard was tijdens twee van de inloopochtenden aanwezig op de groep om eens gezellig mee te kijken en eventuele vragen van ouders te beantwoorden. Al met al kunnen we terug kijken op een viertal gezellige en leerzame inloopochtenden.

Inloopochtend

Lees verder...

“De rode appel”

Bezoek op Tinkerbell

 

Op maandag 27 en dinsdag 28 maart kregen de peuters van Tinkerbell bezoek. Er kwam die dag namelijk iemand van de bibliotheek om voor te lezen op de groep.

De peuters waren allemaal reuze nieuwsgierig naar het meegebrachte boek: ‘de rode appel’. Vol aandacht luisterden de ze naar het verhaal over een klein meisje, Natzumi genaamd. Natzumi had een heerlijke rode appel. Ze was met haar appel boven op een heuvel geklommen. Opeens viel de appel uit haar handen en begon te rollen. Zomaar de berg af. Natzumi begon de appel achterna te rennen. Gelukkig werd ze daarbij geholpen door een lief konijn, een grappig eekhoorntje en een grote vriendelijke beer. Toen dit gezelschap de appel eindelijk tot stilstand wist te brengen, leek het hen een goed idee om de appel heerlijk op te peuzelen. Zo gezegd zo gedaan! De hele appel was op, of toch niet…….? Alleen de pitjes bleven over. Die stopten ze diep in de grond. En nu maar wachten tot er een mooi appel boom gaat groeien.

Alle peuters waren het er roerend over eens. Dit was een heel mooi verhaal!

Als klap op de vuurpijl mochten de peuters ook nog een paar boekjes van de bibliotheek lenen. Dit geslaagde bezoek is zeker voor herhaling vatbaar!

Foto bibliotheek bezoek

Lees verder...

Kerstfeest op Tinkerbell

kerstfeest-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op donderdag 22 en vrijdag 23 december vierden de peuters van Tinkerbell hun kerstfeest. Ze hadden hiervoor hun mooiste kleren aangetrokken en stapten vrolijk en vol verwachting de groep binnen.

Na eerst even lekker gespeeld te hebben, kon het feest gaan beginnen. Terwijl de kerstlichtjes vrolijk brandden en er een gezellig kerstmuziekje klonk, werden de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s enthousiast ontvangen. Na het bezoek welkom te hebben geheten, gingen de peuters flink aan de slag met het maken van een kerststukje. Nou…de resultaten mochten er zijn hoor! Vervolgens sloten we het kerstfeest af in de kring. Samen met de juf vertelden de peuters het kerstverhaal over Jozef, Maria en het lieve kleine baby’tje. Ook zongen we mooie liedjes over de ster en de dieren in het stalletje. Aan het eind van deze gezellige ochtend, wensten de peuters elkaar een heel fijn kerstfeest en een leuke vakantie. Moe maar voldaan en met een prachtig kerststukje onder hun arm gingen ze op huis aan. Nu eerst even lekker uitrusten en dan op naar een nieuw, fris jaar waarin de peuters weer heerlijk met elkaar zullen gaan spelen, ontdekken en avonturen gaan beleven.

kerstfeest-1

 

 

 

Lees verder...

Herfst

De blaadjes vallen weer van de bomen….de hoogste tijd om over de herfst te gaan werken op Tinkerbell. Voor dit thema hebben de peuters samen met hun papa en mama blaadjes en takken gezocht om mee te knutselen. Nou dat is goed gelukt hoor! Na de herfstvakantie kwamen de peuters vol trots binnen met ‘hun buit’ en kon het knutselen beginnen.

Eerst maakten we met elkaar op de thematafel een mooi bos met een herfstboom, paddenstoelen, blaadjes, kastanjes, dennenappels……te veel om op te noemen. Ook de bosbewonertjes werden niet vergeten. Tussen de blaadjes zochten we een mooi plekje voor de egel en de eekhoorn kreeg een plaatsje in de boom.

Aan de knutseltafel maakten de peuters een egeltje. Ze beplakten het egeltje met stekels. Ook verfden ze de meegebrachte blaadjes met allemaal mooie herfstkleuren en praatten we met elkaar over de kale bomen. Tot slot knutselden we een lief uiltje. De oudste peuters gingen aan de slag met de prikpen en prikten helemaal zelf hun uiltje uit. De jongste peuters lieten hun plakkunsten zien en lijmden er vrolijk op los! Al deze mooie werkjes plakten we op een raam van de door de peuters zelf verzamelde takken. Het resultaat mag er zijn hoor! We kunnen wel spreken van ware kunstenaars en kunstenaressen hier op Tinkerbell!

tink-verteltafel

Maar ook in de kring beleefden de peuters een echt herfstavontuur. Eerst lazen we met elkaar het boekje: ‘wat nu Olivier?’ Dit boekje gaat over een beertje dat samen met zijn papa en mama in het bos woont. Tijdens het spelen in zijn tuin ziet Olivier een heel mooi geel herfstblaadje. Hij wil dit blaadje heel graag hebben maar als hij het wil pakken, blaast de wind het blaadje weg. Olivier rent het blaadje achterna. Het blaadje waait dieper en dieper het bos in, langs de struik met de rode blaadjes en de boom met de kromme takken. Olivier is zo diep het bos in gegaan dat hij de weg naar huis niet meer weet. Waar zijn nu zijn papa en mama? Olivier begint te huilen en probeert een plan te bedenken. Ja, dat is het……Olivier begint te brullen: wwwrrraaaahhh! Eerst een beetje zacht en dan steeds harder. Hij luistert eens goed. Wat hoort hij daar? Heel in de verte hoort hij nog iemand brullen. He dat zijn mama en papa! Olivier gaat op het geluid af en vindt zo gelukkig weer de weg naar huis. Wat is hij blij om zijn papa en mama weet te zien. Olivier beloofd nooit meer zover weg te gaan en dan opeens…….wat komt daar naar beneden dwarrelen? Een mooi geel herfstblaadje…….

Na dit verhaaltje een aantal keer te hebben voorgelezen in de kring, speelden we het verhaal na op de verteltafel. De peuters konden het verhaal al heel goed mee vertellen en brulden er als echte beertjes vrolijk op los.

De herfstspullen zijn inmiddels weer opgeruimd. Op naar de drukke maar gezellige feestmaanden!

Lees verder...

Bas is er weer!!!

tink-0

 

Het was weer even wennen de eerste dag na de zomervakantie. Voorzichtig keken de peuters om het hoekje van de deur. Dat was lang geleden……..gelukkig pakten alle peuters de draad weer snel op en speelden ze er weer flink op los. Na de zomervakantie mochten we weer wat nieuwe vriendjes en vriendinnetje begroeten op Tinkerbell. Gezellig hoor! Maar al gauw kwamen we er achter dat we toch nog iemand mistten: ons vriendje Bas was er helemaal niet! Toen we post van Bas kregen begrepen we wat er aan de hand was. Bas was nog lekker op vakantie in Spanje, wat een bofferd! Omdat hij ons wel een beetje mistte, schreef hij een mooie kaart waarop we konden lezen dat hij het erg naar zijn zin had en binnenkort weer naar school zou komen. Ook schreef hij dat hij allemaal foto’s had gemaakt die hij dan mee zou nemen om te laten zien. En ja hoor, toen was het zover. Toen alle peuters gezellig in de kring zaten, werd er op de deur geklopt en daar was Bas. Met een grote koffer in zijn hand kwam hij de klas binnen. Wat waren we blij om hem weer te zien! Bas vertelde de peuters van alles over zijn vakantie, we namen een kijkje in zijn koffer: wat had Bas allemaal meegenomen en waarvoor kon Bas dat gebruiken? Zoals beloofd liet Bas zijn vakantiefoto’s zien. Wat had hij veel leuke dingen gedaan. Hij was naar de speeltuin en het zwembad geweest en had heerlijk op het strand gespeeld en ijsjes gegeten. Ook bij de peuters kwamen de vakantie verhalen nu los. We praatten met elkaar over de vakantie. Waar ben je geweest? Hoe ging je daar naar toe? Wat zat er allemaal in jouw koffer? Wat voor weer was het? Wat heb je op vakantie gedaan en wat heb je gegeten? We maakten een heus vakantieboekje over al deze dingen. Zo werd het een vakantie om nooit meer te vergeten!

Ook hebben de peuters veel plezier beleeft aan ‘het blote voeten pad’. We vulden met elkaar allemaal bakken met verschillende materialen: gras, kiezelsteentjes, zand, water en modder. Alle peuters trokken hun schoentjes en sokjes uit en toen kon het voelen beginnen. Wie durft? Nou, de peuters van Tinkerbell zijn dapper hoor! Voorzichtig stapten ze een voor een door de bakken. He, het gras kietelt en het zand is lekker zacht! De kiezelsteentjes voelen hard en koud en de modder……..daar waren de meningen over verdeeld! Gauw maar even afspoelen met water.

Zo kwam er een eind aan ons vakantie thema. Gelukkig was Bas weer terug. Nu op naar de herfst!

tink-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tink

 

 

Lees verder...

Welkom bij circus Tinkerbell

Circus op Tinkerbell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op woensdag 29 juni was het een vrolijke boel op het grasveldje aan de Sportlaan in Rhoon. De peuters van Tinkerbell vierden daar namelijk hun zomerfeest met als thema: CIRCUS.

De peuters, ouders en andere familieleden werden die ochtend opgewacht door clowntje Pip en de circusdirecteur. Ze werden welkom geheten in circus Tinkerbell.  De circusdirecteur was alleen helemaal niet zo blij. De voorstelling kon namelijk niet door gaan want alle artiesten konden die dag niet optreden. De leeuw had buikpijn, de jongleur was op vakantie en de acrobaat had zijn teen gestoten. Gelukkig bracht clowntje Pip de oplossing. Zij zou alle kunstjes wel even gaan vertonen. Maar zoals je van een clowntje kan verwachten ging dit niet helemaal vlekkeloos. Gelukkig konden de peuters  haar wel even helpen en kwam het toch nog helemaal goed met de voorstelling. Kortom, iedereen blij!

Na de voorstelling kregen alle peuters een spelletjeskaart waarmee ze langs allemaal leuke spelletjes konden gaan. Eendjes vangen, touwtje trekken, ballen gooien noem maar op…. Ook de popcorn en de suikerspinkraam waren erg in trek. Na een tijdje heerlijk gespeeld te hebben, aten de peuters met elkaar nog een lekkere pannenkoek. Met een goed gevuld buikje en een leuk verrassingscadeautje gingen de peuters moe maar voldaan weer op huis aan en kwam er een eind aan een heel gezellig circusfeest!

 

Foto 2 circus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clown en dir

 

Vissen

Circus Tink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pannekoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 1 circus

Lees verder...

Varkens en biggetjes op Tinkerbell?

 

Varkentjes

Hulp van ouders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allemaal biggetjes

De afgelopen weken hebben de peuters van Tinkerbell van alles geleerd over varkens en biggetjes. Ze luisterden eerst naar het verhaal over Floortje het varken van boer van der Pluijm uit het prentenboek: PLONS. Op een warme dag besloot Floortje iets te doen wat niet zo gewoon is voor een varkentje. Ze zag de eenden heerlijk rond zwemmen in de vijver en besloot er ook maar eens in te springen. Dit nieuws ging als een lopend vuurtje over de boerderij en alle boerderijdieren kwamen dit wonderlijke schouwspel eens bekijken. Toen boer van der Pluijm terug kwam uit de stad, bekeek hij zijn zwemmende varkentje eens goed. Hij trok z’n kleren uit en sprong ook de vijver in. De boerderijdieren konden nu niet meer achter blijven en besloten hetzelfde te doen. Wat een dolle boel werd het die dag in de vijver!

Na dit verhaal een aantal keertjes met elkaar te hebben gelezen was het tijd om het verhaal uit te gaan spelen. Samen met de peuters speelden we het hele verhaal van voor naar achteren na. Zo sprong Floortje het varken met een flinke plons de vijver in en spetterde ze alle peuters nat. En wat een grap was het toen boer van der Pluijm al zijn kleren uit trok en ook een frisse duik besloot te nemen. Om beurten lieten de peuters toen ook alle boerderijdieren het water in plonzen en zo werd het een heus waterfeestje in de vijver.

Ook hebben de peuters weer wat moois geknutseld. Ze maakten van papieren bordjes een mooi roze mama varken. Maar wat is een mama varken zonder kleintjes? En hoe heet een baby varkentje eigenlijk? Al gauw kwamen we met elkaar tot de conclusie dat je een baby varkentje ook wel een biggetje kan noemen. En zo werden er ook een aantal biggetjes geknutseld. Van dinsdag 17  t/m maandag 23 mei waren ook onze jaarlijkse inloopochtenden en zo kregen de peuters bij het knutselen van de biggetjes hulp van papa, mama, opa of oma. Wat was dat gezellig! Ons bezoek was het er roerig over eens: de peuters van Tinkerbell zijn ontzettend gezellig en al heel knap!

En wat een groot succes was het toen we met elkaar een heus modderbad maakten voor Floortje het varken en haar vriendjes. Eerst bedachten we met elkaar hoe modder gemaakt moest worden. We kwamen er al gauw achter dat we daar zand en water voor nodig hadden. Zo gezegd, zo gedaan…..we maakten een heerlijk modderbadje klaar waar de peuters om beurten mee mochten spelen. Nou….sommige peuters leken zelf wel kleine biggetjes. Gelukkig poetsten de peuters alle varkentjes na hun modderbadje weer keurig schoon!

Als klap op de vuurpijl maakten de peuters met wasco en waterverf een heel vies varkentje. Na alle modder weer weggepoetst te hebben gaan we nu verder met een geheim plannetje voor de papa’s! Meer verklappen we hier nog niet over. Nog even geduld hoor papa’s!

 

 

Schoonwassen

Een modderbad

Biggetjes

Lees verder...
 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.