Bas en de peuters van Ghijs zoeken naar kleine dieren.

Foto 2 Ghijs

 

Foto Ghijs

De winter is voorbij. Als het iets warmer gaat worden in het voorjaar komen er allemaal kleine kriebelbeestjes tevoorschijn. Ons vriendje Bas neemt ons mee naar buiten en gaat met ons op zoek naar allemaal kleine dieren.

Maar waar vind je die? En wat eten deze kleine dieren en insecten eigenlijk? Wat doen zij en hoe groeien ze?
Tijdens onze V.V.E. momenten doen wij bijpassende kringactiviteiten en spelletjes, lezen wij interactief boekjes voor, dansen en bewegen we en werken wij in kleine of grote kringen.

Taalontwikkeling:

We lezen de prentenboeken Rupsje Nooit Genoeg, Kriebelbeestjes, het bijzondere beestjesboek en Mier spaart vrienden.

Mier spaart vrienden

Waar de peuters lekker mee kunnen bewegen, bewegen zij lekker mee. Lopen op handen en voeten als een miertje, vliegen met je armen als een lieveheersbeestje, kruipen als een worm; al tijdens het bewegen zullen de peuters heel veel informatie op een speelse manier tot zich nemen.

Muziek en dans:

Met onze muziek-cd’s dansen en bewegen wij door de ruimte. Daarbij doen wij de bewegingen na van de insecten en andere kleine dieren. Door met elkaar te leren luisteren naar de tekst, stimuleren wij het concentratievermogen. De tekst zal fysiek uitgebeeld worden, waardoor taalbegrip weer gestimuleerd zal worden.

Liedjes welke wij o.a. gebruiken tijdens muziek en dans:
*Vertel eens vlinder
*Tippeltje de mier
*Hansje Pansje kevertje
                                                                               Creatieve activiteiten:

vlinderStimuleren van fijne motorische ontwikkeling (hanteren van de verfkwast, verftechniek, oog-handcoördinatie).

We maken een prachtige vlinder.

wormen rijgenStimuleren van fijne motorische ontwikkeling (rijgen en plakken oogjes).

We maken wormen.

 

 

 

 

 

V.V.E. kleine kring: vloerlotto insecten
Kijken en vergelijken, insecten herkennen, sorteren van de afbeeldingen, spraak-taalontwikkeling stimuleren, beurtwachten, geheugen en concentratie stimuleren.

lievehV.V.E. kleine en grote kring:

Lieveheersbeestje stippen tellen
Met behulp van grote kaarten met de afbeelding van een lieveheersbeestje met ieder een ander aantal stippen en losse plastic cijfers leren tellen, vergelijken en de cijfers bij het juiste aantal stipjes neerleggen.

 

 

V.V.E. grote kring:

Met elkaar slakken en andere kleine beestjes zoeken op het speelplein ; we gaan ze van dichtbij bekijken met een loep en insectendoosje met kijker. Dan zien we de beestjes extra groot ! Misschien zien we wel oogjes, een mond, voelsprietjes en nog veel meer. Wij leren de peuters met respect omgaan met de natuur en zijn kleine bewoners, voorzichtig omgaan met de insecten. Ze zijn immers kleine “grote helpende handjes” in onze natuur. Na onze zoektocht zetten wij de kleine kriebelbeestjes weer voorzichtig terug in de natuur.

slak