Bas maakt muziek

Bas maakt muziek

 

Muziekles

Het nieuwe thema voor de komende weken op De Speeldoos is MUZIEK.

Tijdens dit thema gaan de kinderen niet alleen muziek maken, maar krijgen ze ook les van een echte muziek docent. En leren ze in verschillende ontwikkelingsgebieden meer van muziek.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Bij sociaal denk je gelijk aan samen, wat is er leuker dan samen met je vriendjes en vriendinnetjes muziek te maken. Samen dansen en naar elkaars muziek te luisteren. Dat kan met de muziek instrumenten die we op de thema tafel hebben liggen. De één vind iets mooi en de ander niet. Word je er blij van of misschien een beetje verdrietig. Dit gaan de kinderen beleven als we de muziek aanzetten. Daarna mogen ze hun gevoel erbij vertellen.

Taalontwikkeling
We leren de kinderen liedjes en worden daarbij ondersteund met gebarentaal. De kinderen zingen altijd al veel, maar tijdens dit thema pakken we helemaal uit.
Ook hebben wij een thema poster waar alle muziek instrumenten op staan, zoals een fluit, een trommel, een gitaar. Maar ook een symbool voor hard geluid. Zo kunnen we met de kinderen over de plaatjes praten en zien ze wat er allemaal bij muziek hoort.
Er worden ook V.V.E. woorden aangeboden. Dit zijn de woorden die ook op de themaposter staan. En vooral niet te vergeten, lezen we boekjes voor.

Auditieve ontwikkeling
– Wat hoor ik? Er klinkt een geluid van een muziek instrument. Wat zou het zijn? De kinderen mogen raden.
– Ritme spelletjes. Doe de juf maar na. Eerst een keer klappen dan twee keer, een keer twee keer enz.
– Herken de geluiden. Hard of zacht. Hoog of laag.
– Stoelendans. Het oud Hollandse spel. Goed luisteren want als de muziek stopt moet je een stoel zoeken die nog leeg is, anders… jammer dan doe je even niet mee.

Cognitieve ontwikkeling/voorbereidend rekenen
Spelenderwijs bieden wij ook rekenactiviteiten aan. Zo leren ze groot en klein, hoeveel trommels hebben wij? En als we er twee weg halen, hoeveel hebben we er dan nog? Wat is de vorm van een trommel? En van een keyboard?
Wat is het instrument op de dobbelsteen? Kan je dat instrument aanwijzen op de thema tafel? En raad eens wat voor geluid hij maakt.

We gaan er een feestje van maken en we hopen dat de kinderen thuis komen met allemaal nieuwe liedjes en weetjes om thuis te vertellen.

Muziekles 2

 

 

 

harp

 

 

 

viool

 

 

 

dick-bruna-db9004-drums