Beren in boeken

Afbeelding1

Voordat we u gaan vertellen wat er de komende weken op het programma zal staan, blikken we nog even terug op het vorige thema: beroepen. We kunnen u vertellen dat dit thema een daverend succes was! Zoals u wellicht thuis ook wel hebt gemerkt, stonden vooral de politie en de brandweer centraal. Nou, dat hebben we geweten hoor! Als ware brandweermannen en vrouwen zijn er talloze brandjes geblust, werden er poezen uit bomen gered en werd er heerlijk gespeeld in de brandweerwagen. Ook het politiebureau werd druk bezocht. Er zijn heel wat boeven gevangen en achter de tralies gezet. Ook werden er flink wat boetes geschreven. De juffen hebben er heel wat gekregen… ‘oh juf, je hebt op de stoep gereden met de auto’….. Naast deze twee beroepen hebben de peuters ook hun kap-kunsten kunnen laten zien. Zo werden de haren van de poppen mooi gekamd en versierd met vrolijke speldjes en elastiekjes. Ook in de timmerhoek werd heel wat af geklust. De peuters leerden meten met een rolmaat en ook de waterpas was erg interessant! Al met al een thema wat de peuters erg aansprak. Voor velen was het dan ook even een teleurstelling dat de brandweerkazerne en het politiebureau er na de vakantie niet meer waren. Maar….niet getreurd, er staat alweer een nieuw, leuk thema op de planning!

Ons nieuwe thema is: Beren in boeken

De komende weken zullen we op de groep verschillende boeken gaan behandelen waarin beren de hoofdrol spelen. Naast het lezen van de boeken zullen we deze ook in andere vormen op de groep terug laten komen. Hoe we dit willen gaan doen kunt u hieronder lezen.

Knutselen:

We gaan aan de slag met verf en kwast! We maken een mooie berengrot. Ook knutselen de peuters een beertje voor in de grot. Het gaan vast weer echte kunstwerken worden!

Spel en beleving:

Het berenbos: In de groep maken we een heus berenbos. De berengrot mag hierin natuurlijk niet ontbreken. In het berenbos wonen nog veel meer bosdieren. Op de grond snuffelt een lief konijntje en in de herfstboom wonen de uil en de eekhoorn. Kortom genoeg speelkameraadjes waar ‘onze beertjes’ lekker mee kunnen spelen!

De verteltafel: aan de hand van het boek ‘Welterusten kleine beer‘ spelen we het verhaal na op de verteltafel. Een verteltafel is een leuke werkvorm om een verhaal tot leven te brengen. Met behulp van knuffels, poppetjes en attributen die een rol spelen in het boek, kunnen de peuters het verhaal naspelen. Eerst lezen we het boek voor. Vervolgens speelt de juf het verhaal een keer na op de verteltafel.

Het boek ‘ Welterusten kleine beer’ gaat over kleine beer en grote beer. Kleine beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote beer brengt kleine beer een lantaarntje. Eerst een klein lantaarntje. Als dat niet helpt brengt hij kleine beer de grootste lantaarn die hij kan vinden. Nu is het niet meer donker in de berengrot. Toch blijft kleine beer bang want buiten is het nog wel heel donker. Grote beer neemt kleine beer mee naar buiten en laat hem de maan en de sterren zien. Het lijken net allemaal lantaarntjes. Kleine beer ziet het al niet meer want hij is heerlijk in slaap gevallen in de grote, sterke armen van grote beer.

De berenjacht: aan de hand van het boek ‘Wij gaan op berenjacht‘ spelen we met elkaar in een dramales het verhaal uit. Dit belooft een spannend avontuur te worden.

In het boek ”wij gaan op berenjacht” gaan een vader en zijn vier kinderen op jacht naar een hele grote beer. Niets is ze te gek en ze zijn nergens bang voor. Kolkende rivieren, sneeuwstormen of donkere bossen…ze gaan er dwars doorheen. Maar dan komen ze bij een donkere, koude grot. In die grot komen ze een echte, grote beer tegen. Zo snel als ze kunnen gaat de familie terug naar huis en over één ding zijn ze het eens….ze gaan nooit meer op berenjacht!

Het herfstbos: in een grote bak maken we met natuurlijke materialen een herfstbos. Hier mogen de peuters in kleine groepjes mee spelen.

Woorden die we binnen dit thema veel zullen gebruiken:

  – de beer                      – de berengrot                   – het bos                       – de maan

– de sterren                  – bang zijn                         – donker/licht              – de lantaarn

– binnen/buiten          – groot/groter/grootst      – klein/kleiner/kleinst

– de herfstboom          – de paddenstoel               – de uil

– de eekhoorn              – het konijn                       – de spin