De Speeldoos

 • foto 0
 • foto 8
 • foto 11
 • sp 3
 • sp 4
 • sp 5
 • sp 6
 • sp 7
 • sp 8
 • sp 9
 • sp 11
 • sp 12
 • sp 13
 • sp 14
 • sp 15
 • sp 16

De speeldoos

Adres:
De Knip 1
3162 WL Rhoon
Telefoon: 06-17592506
LRK nummer 30 03 06 064 

Openingstijden vanaf 1 augustus 2020:

Ochtend 08:10 – 12:10 uur
Middag 13:00 – 15:30 uur

Groepen:

Groep Bert&Ernie: maandagmorgen / donderdagmorgen;

Groep Koekiemonster: dinsdagmorgen / donderdagmiddag;

Groep Oscar: woensdagmorgen / vrijdagmorgen.

 

Het team van De Speeldoos bestaat uit: Irma Kok (pm+), Lenny Stortenbeker en Petra Hattenbach.

Waar staan we voor?

Wij willen dat uw peuter zich bij ons op zijn gemak voelt. Omdat ieder kind uniek is, vinden wij dat wij onze benadering daarop moeten aanpassen. Er zijn meer goede manieren om peuters te benaderen. Met onze kennis van verschillende pedagogische stromingen kiezen wij welke wijze het beste aansluit bij de persoonlijkheid en de ontwikkeling van uw kind.

We vinden het heel belangrijk om ruimte te bieden voor gevoelens. Is een peuter verdrietig of boos, dan proberen wij dit op een goede manier op te vangen, zodat de peuter zich begrepen, veilig en geborgen voelt.

De sociale ontwikkeling krijgt bij ons veel aandacht. Door het spelen in de groep leren de peuters: “samen spelen is samen delen”. Behalve het speelgoed, moet ook de aandacht gedeeld worden, waardoor de peuters belangrijke vaardigheden leren zoals even op de beurt wachten en naar elkaar luisteren. De pedagogisch medewerkers begeleiden de sociale ontwikkeling, bijvoorbeeld door de peuters te stimuleren zelf oplossingen te zoeken bij ruzietjes. Zo wordt uw kind steeds zelfstandiger.

Hoe doen we dat?

De inrichting en het kleurgebruik van onze groepsruimte zijn heel bewust gekozen. In de verschillende speelhoekjes kunnen de peuters naar eigen inzicht spelen en ontdekken. Zo zijn er een bouwhoek, poppenhoek en verf- en plakhoek. De kasten zijn zo ingedeeld dat de peuters de materialen zelf kunnen kiezen, pakken, en ook weer terugleggen. Het beuken meubilair gecombineerd met de primaire kleuren zorgt voor rust, warmte en gezelligheid.

Soms nemen wij actief deel aan het spel van de peuters. Daarbij kunnen wij goed luisteren en kijken naar de peuters, en zo inspelen op hun belevingswereld. De extra uitdaging die wij graag willen bieden, wordt dan een natuurlijk onderdeel van het spel. Op andere momenten observeren we van een klein afstandje wat er gebeurt, zodat we goed zicht hebben op de ontwikkeling van elke peuter, en onze activiteiten daarop kunnen laten aansluiten. We letten daarbij op de sociaal-emotionele ontwikkeling, op de taal en op de motoriek.

Naast het vrij spelen, bieden we verschillende activiteiten. Muziek, dans en fantasie staan daarbij centraal. We bieden spelmateriaal met een herkenbaar thema, en bijpassende creatieve activiteiten. Daarbij spelen we in op wat de peuters al wel, en nog net niet kunnen.

Wat verwachten we van u?

Als uw kind nog niet speelt bij De Speeldoos, hopen wij u met bovenstaande een idee te hebben gegeven over onze manier van werken. Natuurlijk bent u van harte welkom om even te komen sfeerproeven en uw vragen te stellen. U kunt daarvoor telefonisch een afspraak maken: 06-17592506. Uiteindelijk moet niet alleen uw peuter zich vertrouwd voelen, maar u ook.

Als uw kind al wel bij De Speeldoos speelt, dan vinden wij het prettig als u het onderstaande goed leest.

Ziekte en afwezigheid

Is uw kind ziek of kan hij/zij niet komen spelen, wilt u dan voor aanvang van de groep even bellen? In de ochtend is dit voor 08:10 uur en in de middag voor 13:00 uur. Het is handig om het telefoonnummer van De Speeldoos in uw mobiel te zetten. Wanneer uw kind niet echt ziek is, maar ook niet helemaal gezond, vertel dit dan even aan de pedagogisch medewerkers bij het brengen, en zorg dat u bereikbaar bent. Vaak helpt de afleiding het kind om zich iets prettiger te voelen, maar mocht het niet gaan, dan moet hij/zij eerder naar huis kunnen.

Bij koorts, dusdanig ziek zijn dat 1-op-1-verzorging nodig is, en bij sommige besmettelijke ziekten (wij houden ons aan de adviezen van de GGD) mag uw kind niet komen. Thuis is dan gewoon de beste plek om beter te worden.
Het spreekt voor zich dat wij hoofdluis graag weg houden uit de groep. Mocht uw kind hoofdluis hebben, dan moet u dit eerst behandelen. Daarna mag uw kind gewoon komen. Laat de pedagogisch medewerkers alstublieft wel weten dat uw kind hoofdluis heeft, zodat we kunnen proberen verdere verspreiding tegen te gaan. En onthoud: schaamte is onnodig, hoofdluizen komen het liefst op schone hoofdjes! Voor informatie over het behandelen van hoofdluis kunt u kijken op https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/hoofdluis.

Brengen en halen

Bij aanvang van de groep doet één van de groepsmedewerkers de buitendeur open. Wanneer u uw kind na aanvangstijd komt brengen, wilt u dan even aanbellen s.v.p.

Wanneer u uw peuter in de groep gebracht heeft en weer wilt vertrekken, vragen wij u duidelijk afscheid van uw kind te nemen. Bij het zwaairaam kan uw kind u uitzwaaien.

Aan het einde van het groepsdagdeel, in de ochtend is dit 12.10 uur en in de middag 15.30 uur, doet een groepsmedewerker de buitendeur open en kunt u uw kind in het lokaal ophalen. Wij vragen u tot dan buiten te wachten en niet in het halletje. Op last van de brandweer moet het halletje vrij blijven.

Bij het brengen en halen van de peuters houden wij graag het overzicht en de ruimte in de peutergroep. Daarom vragen wij u als ouder de kinderwagens en de buggy’s buiten te laten. Zeker met slecht weer geeft dit ook nog eens de nodige viezigheid. Wilt u meegebrachte fietsjes en dergelijke meenemen naar huis of buiten vastzetten s.v.p. In verband met calamiteiten mogen deze niet in de gang gezet worden van de brandweer.

Kleding en meegebracht speelgoed

Wij vinden het belangrijk dat de peuters de ruimte hebben om te spelen. Het is dus een goed idee om kleding aan te trekken die een beetje vies mag worden. Makkelijke kleding bevordert de zelfredzaamheid, en is zeker voor peuters die zindelijk worden of al zijn, heel fijn. Natuurlijk mag uw kind een knuffeltje meenemen, maar bedenk dat van thuis meegebracht speelgoed en knuffeltjes ook stuk kunnen gaan of kwijt kunnen raken. Natuurlijk doen wij ons best om dit te voorkomen, maar het is wel voor uw eigen risico.

Eten, drinken en traktaties

Wij verwachten dat uw peuter gegeten heeft voordat hij/zij naar De Speeldoos komt. Op het afgesproken tijdstip krijgen de peuters melk of water en een tussendoortje in de vorm van fruit of een volkoren kaakje van de pedagogisch medewerkers. Verder mag er op de groep niet gegeten of gedronken worden. Peuters die jarig zijn, mogen natuurlijk trakteren. We vinden het heel fijn als de traktatie klein en gezond is. Voor leuke gezonde ideeën kunt u kijken op gezondtrakteren.nl/. Soms zijn er peuters met allergieën op de groep. De pedagogisch medewerkers kunnen u vertellen of er in de groep van uw kind peuters zijn die bepaalde voedingsstoffen niet mogen.

Samenwerking

Peuterspeelzaal De Speeldoos is gehuisvest in de dependance van de basisscholen aan De Knip in Rhoon-Portland en werkt nauw samen met de drie basisscholen in Portland. Via bijgaande buttons kunt u klikken naar de website van deze drie basisscholen:

Naar de website van OBS Portland Naar de website van basisschool De Grote Reis Naar de website van basisschool Het Lichtpunt

Zorgen en vervelende gebeurtenissen

We hopen dat uw peuter een voorspoedige ontwikkeling doormaakt en een fijne tijd heeft bij De Speeldoos. Wanneer de pedagogisch medewerkers zich zorgen maken of wanneer er iets vervelends gebeurd is, dan zullen zij dit altijd met u bespreken. Maakt u zich zelf zorgen of vindt u dat er iets vervelends is gebeurd? Bespreek dit dan alstublieft, zodat we samen met u naar een oplossing kunnen zoeken. Wij werken op De Speeldoos niet met 10-minuten gesprekjes, maar u kunt altijd een afspraak maken met de groepsmedewerkers wanneer u vragen heeft over uw kind. Wanneer u iets met ons bespreekt, wilt u daarbij dan ook denken om “die kleine potjes met grote oren” s.v.p.
Aan het einde van de peuterperiode vullen de pedagogisch medewerkers een overdrachtsformulier in. U wordt dan uitgenodigd voor een ‘overdrachtsgesprek. Hierin wordt het overdrachtsformulier besproken dat met uw kind mee gaat naar de nieuwe school.

Mocht u nog vragen hebben over het reilen en zeilen van De Speeldoos, dan horen wij die graag. Wij wensen uw peuter en u een fijne en onvergetelijke speeltijd bij ons toe!

Bekijk hier het GGD Rapport

 

 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.