Dit ben ik!!!!

Thema: “Dit ben ik!” van 18 mei tot 26 juni 2020

Wie ben ik eigenlijk? Ben ik een jongen of een meisje en hoe zie ik eruit? Heb ik lang haar of kort haar, ben ik groot of klein, draag ik een jurk of een broek, hoeveel vingers en tenen heb ik? Allemaal vragen die we met elkaar hebben beantwoordt. Sommige kinderen vonden dit erg lastig maar met hulp van de wat oudere peuters kwamen we een heel eind.

We hebben bij dit thema de volgende thema woorden besproken: de jongen, het meisje, de man, de vrouw, de neus, het oor, de mond, het oog, de buik, de voet, de teen, de hand, de vinger, de oude man, de baby, het kind. En bij deze woorden leren de kinderen ook weer de gebaren, zo kunnen ook de kinderen die praten nog lastig vinden of niet zo goed durven, ook meedoen.

Om de motoriek te stimuleren hebben de kinderen samen met de juffen een boekje over zichzelf gemaakt. Zo mochten de kinderen elkaar meten en wegen. Maar ook in de spiegel kijken hoe je gezicht eruit ziet en daarna proberen na te tekenen. Dit was best lastig.  De juffen hebben ook een hand en voet van de kinderen geverfd, zodat ze die ook in het boekje konden stempelen.

Ook leren de kinderen al rekenen (zonder dat ze het weten) door te kijken wie de langste is van de groep, ze hebben een plakwerkje gemaakt met plaatjes van groot naar klein. En natuurlijk het wegen en meten.

En natuurlijk zijn we weer veel met taal bezig. Alle thema woorden worden elke dagdeel weer opnieuw besproken. We hebben liedjes gezongen van ‘hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘dikke duim’. Maar ook boekjes gelezen waarvan het boekje van de kapper. Waarom moet je daar eigenlijk heen? Wat doen ze daar precies? Zo leuk om van de kinderen te horen hoe zij een kapper bezoek ervaren.

We hebben weer erg veel geleerd van elkaar en hoe we er allemaal uitzien. Dit was een leuk maar vooral leerzame thema.

thema ik

 

 

thema ik 2