Nieuws De Blokkendoos

Week van de eenzaamheid

In verband met de Week van de Eenzaamheid hebben peuters van peuterspeelzaal “De Blokkendoos” een bezoek gebracht aan bewoners van de Hooge Werf. Alle speelzalen van Stichting Peuterwerk Albrandswaard hadden hun peuters ijverig presentjes laten maken. Het presentje bestond uit een versierd katoenen tasje met daarin een mandarijn, koffiekoekjes en een groet. De mandarijnen waren gesponsord door Polak’s Tuinderij! Deze blijk van aandacht hebben de peuters buiten aan verschillende bewoners mogen overhandigen. Daarnaast hebben we gezamenlijk liedjes gezongen. Het was voor zowel de kinderen als de ouderen een waardevol moment. 

Later in de week hadden de peuters ook de bewoners van de Wanmolen met hun presentjes verrast. Deze mensen wonen met begeleiding en konden de komst van de peuters erg waarderen. 

Ook de bewoners van Villa Maya in Rhoon en het Hof van Portland konden een presentje in ontvangst nemen. We hebben op deze manier ons steentje kunnen bijdragen aan de Week van de Eenzaamheid.

IMG_E8953 (2)

IMG_E8932

Lees verder...

Beschuit met muisjes op peuterspeelzaal De Blokkendoos

 

Maandag 29 en dinsdag 30 maart zijn op peuterspeelzaal De Blokkendoos echte kuikens geboren. Drie weken lang lagen de eieren in een broedmachine en verheugden de peuters zich op de komst van de kuikens. Ondertussen leerden ze van alles over de kip en het ei: hoe een ei wordt uitgebroed, hoe de papa en mama van de kuikens heten en hoe  deze te herkennen zijn. Daarnaast hebben ze gezien hoe een kuiken geboren wordt, hebben ze ontdekt dat eierschalen hard, maar breekbaar zijn en hebben ze gebakken en gekookte eieren geproefd. Toen de kuikens geboren waren, hebben we dit natuurlijk gevierd. De collega’s van basisschool de Parel hebben we op beschuit met muisjes getrakteerd. En natuurlijk hebben de peuters zelf ook gesmuld. Na twee dagen loeren in de broedmachine of alle eieren uitgekomen waren, mochten de kuikens eindelijk vastgehouden worden. Wat een belevenis!!!  En wat zijn ze donzig !!! Alle peuters genoten van deze jonge, piepende diertjes. Nog twee weken lang blijven de kuikens op De Blokkendoos waarna we, met pijn in ons hart, afscheid moeten nemen van onze donzige, pluizige vriendjes.

Dinsdagmiddag 6 april is tevens de “Talentenpret” groep van start gegaan. De kinderen boften dat ook zij de kuikens konden bestuderen en kroelen. Verder stond de middag in het teken van Koken & Bakken. Volgende week staat het thema Techniek centraal en gaan we het hebben over drijven en zinken. Deze Talentenpret middagen zijn bedoeld voor peuters tussen de 3 en 4 jaar.

 

foto4

foto1foto3

Lees verder...

Bas verzorgt de kuikens

Op peuterspeelzaal De Blokkendoos staat deze weken een echte broedmachine met 10 eieren. We hopen dat na 21 dagen hier echte kuikens uit gaan komen. Een proces dat we met de peuters van heel nabij kunnen volgen. Hoe leerzaam is dat!

Om de taalontwikkeling te stimuleren worden bij het thema passende prentenboeken voorgelezen, waaronder Kom uit het ei, kleintje en Dottie’s eieren en ook Dottie’s kuikens. We gaan hierover met elkaar praten en zingen. En zo wordt spelenderwijs de woordenschat uitgebreid.

Kom uit het ei

 

 

 

Boer wat zeg je

 

 

 

 

 

 

 

Eieren kun je koken en bakken. Dat gaan we dus zeker met elkaar doen en eieren goed bekijken en ook proeven. Daarnaast gaan we ons bezig houden met het tellen, sorteren en ontdekken. eieren bakken

In de ontdektafel doen we mais. Om te experimenteren en ontdekken gebruiken we kleine bekertjes, schepjes, wc-rollen en trechters.

Naast deze activiteiten hebben de juffen nog veel meer plannen gemaakt voor de peuters. Maar die houden we nog even als verrassing.

En nu maar duimen dat uit de eieren ook echt kuikens gaan komen. mais

Lees verder...

Kikker in de sneeuw

Beste ouders en peuters van de Blokkendoos

 

Weten jullie nog dat we heel kort van een beetje sneeuw konden genieten?

Bas vond het geweldig dat hij met de juf mee naar buiten mocht om te sleeën

en de koude sneeuw te voelen.

Kikker vindt juist helemaal niks aan die koude sneeuw.

Daar gaat het boek over dat Bas samen met de juf gaat lezen.

Wij hopen dat jullie het nog even volhouden om thuis te blijven.

We hopen elkaar heel snel en gezond weer te zien!

 

Bas, juf Carola, juf Bea en juf Silvana

 

Uw  link: https://youtu.be/XGwKOj6fBW8

Kikker sneeuw        

What do you want to do ?

New mail

Lees verder...

Spannende tijden voor de peuters van peuterspeelzaal De Blokkendoos

Met de aankomst van Sinterklaas in ons land breken er voor de peuters weer leuke maar toch ietwat spannende weken aan. Op peuterspeelzaal De Blokkendoos lijkt het soms wel Het grote Pietenhuis, waar de Sint momenteel verblijft….want wat hebben de kleine Pietjes en Sintjes het druk met verkleden in de huishoek van de peuterspeelzaal!

Voor wie dat een beetje té spannend is, kan aan de plaktafel ook een schoorsteen geplakt of een ritje gemaakt worden door het lokaal op het paard van Sinterklaas: “O zo snel”. En wanneer straks de Sintvieringen dáár zijn in alle groepen, mogen de peuters ook nog allerlei lekkers versieren én hun eigen cadeau uitkiezen aan het eind van de morgen!

Sprekend over cadeaus….

De Blokkendoos heeft onlangs meegedaan aan een Goede Doel actie van Tekenfund. Hierbij gingen de peuters aan de slag voor Stichting Jarige Job. Voor kinderen van gezinnen die weinig of niets te besteden hebben wanneer zij jarig zijn. De mooiste creaties kwamen hier uit voort bij de peuters. Dit kon men dan kopen via een eigen website van iedere peuter. De opbrengst van dit doel is een mooi bedrag van €173,91 geworden! Met grote dank aan de ouders van de peuters van De Blokkendoos voor hun medewerking!!

schoorsteen plakken

Lees verder...

Handjes uit de mouwen!!!

Wat een feest was het op De Blokkendoos, alle handjes van de peuters gingen uit de mouwen. Want er mocht gestempeld worden met verf. De kinderen mochten samen met de juf twee afbeeldingen uitkiezen, te weten een olifant, een vis, een rups, een pauw, een kip of een bloem en een kerstboom, een rendier of een kerstman. En daar gingen de handjes in de verf !!! Bij de meeste kinderen ontstond er een grote glimlach op het gezicht, enkele kinderen ervaarden dit voor de eerste keer en vonden het maar vies. Snel handen wassen en uitkijken dat er niet onderweg een paar verfhandjes achterblijven.

De tekeningen werden gemaakt voor Tekenfund ; via Tekenfund willen wij geld inzamelen voor het goede doel: Stichting Jarige Job. Deze stichting trakteert kinderen uit de armste gezinnen van Nederland op een verjaardagsbox, zodat zij een onvergetelijke verjaardag kunnen hebben. Op deze manier werken de kinderen van De Blokkendoos indirect mee aan een mooie verjaardag voor leeftijdsgenootjes.

Alle ouders hebben de schitterende verfhandtekeningen van hun kind(eren) op een folder afgedrukt mee naar huis gekregen en kunnen via een eigen webshop op Tekenfund.nl leuke spulletjes bestellen. Te weten: placemats, gymtassen, magneten, brooddozen e.d. en zelfs kerstkaarten. De kinderen hebben hun best gedaan om voor hun lieve ouders, opa’s/ oma’s en andere familie een super mooi aandenken te maken.

Hoe leuk is het om in de decembermaand een zelfgemaakte kerstkaart op de deurmat te vinden?!

foto handjes uit de mouwen

Lees verder...

Peuters aan de rol……………..

De zomervakantie ligt al weer even achter ons. Zo ook voor de peuters van peuterspeelzaal De Blokkendoos. Wat zijn ze allemaal gegroeid in die paar weken! En niet alleen in lengte maar ook in hun ontwikkeling. Tijd voor een nieuw thema: zindelijkheid in dit geval. Want wat is dit eigenlijk? Dit bespreken we dan ook uitgebreid met onze wijsneusjes. Er worden boekjes voorgelezen en ook komen er veel woorden steeds weer terug. Hierbij stimuleren we de taalontwikkeling en via spelletjes en knutselwerkjes ook de motoriek. Ze gaan druk aan de slag met verschillende materialen zoals wc-rollen, maken hun eigen ‘toiletbril’ bijvoorbeeld en doen een spel met toiletpapier. Tijdens kringgesprekjes komt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling aan bod: ze leren te luisteren naar elkaar, elkaar te helpen of samen te werken. Maar het allerleukste is wel wanneer zo’n kleine maar toch o zo grote peuter vol trots vertelt, dat hij of zij helemaal zelf naar het toilet kan. Dáár worden we allemaal blij van!

Peuters aan de rol

Lees verder...

Vormen en kleuren

Na een hele lange tijd van gedwongen thuisblijven, zoals zovelen, mochten ook de peuters van De Blokkendoos weer naar de peuterspeelzaal. Hoera !! Dat was wél even wennen allemaal! Inmiddels doen de kleine wijsneusjes de naam van hun speelzaal eer aan want het nieuwe thema waar zij aan werken betreft : Vormen en Kleuren.

Hierbij komen verschillende ontwikkelingsgebieden zoals de denk-, reken-, motorische-, en taalontwikkeling spelenderwijs aan bod. Basiskenmerken die we bijvoorbeeld uit onze omgeving kennen. Een rechthoek zou een deur kunnen zijn of een driehoek een verkeersbord. Ook de basiskleuren en alle kleuren daaromheen worden geoefend én ze leren op kleur te sorteren. Een zelfgemaakte doos met gekleurde kokers en knijpertjes vinden ze helemaal geweldig! En zo werd er regelmatig voorgelezen uit het boekje over Elmer, een olifant met alle kleuren van de regenboog. Al met al een geslaagd thema. We hopen dan ook dat de ouders in de dagelijkse gang iets terug horen van hun peuter en hier net zo enthousiast mee aan de slag zullen gaan!

Kleuren sorteren De Blokkendoos

Lees verder...
 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.