Nieuws De Blokkendoos

Op De Blokkendoos is het feest: het peuterwerk bestaat 25 jaar!

IMG_6644 (002)

 

Deze weken wordt op elke locatie van het peuterwerk in Albrandswaard feest gevierd. Want Bas, de intermediair van onze V.V.E.-methode èn ons vriendje, is jarig. Evenals Stichting Peuterwerk Albrandswaard zelf. Onze organisatie bestaat 25 jaar en wij hopen hier nog heel wat jaren aan vast te kunnen knopen.

Gedurende het hele seizoen 2019-2020 worden er diverse feestelijke activiteiten met en voor de peuters gevierd. Want 25 jaar is niet niks. Deze weken wordt er in alle groepen de verjaardag van Bas gevierd. Net als dit jaarlijks voor elke peuter gebeurt. In de groep samen met de vriendjes en de juffen. Bas geniet er erg van en de peuters ook. “Mamma, vandaag viert Bas zijn verjaardag. Gaan we al naar De Blokkendoos?”, hoorde menige ouder deze week.

IMG_6651 (002)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder...

Heerlijke peuterreis voor peuters van De Blokkendoos

Foto peuterreis De Blokkendoos 4

Tijdens het huidige Thema “Kikkers” op De Blokkendoos werd het de hoogste tijd voor de peuters om de kikkervisjes te verruilen voor dieren die een hoger ‘aaigehalte’ hebben dan die glibberige kikkervisjes en kikkertjes. Dus op naar Kinderboerderij De Oedenstee in Hoogvliet!

Vol spanning achterop de fiets bij papa, mama, oppas of oma en gezellig samen met de juffen mochten de peuters afgelopen week hun tocht beginnen vanaf de peuteropvang, die deel uitmaakt van Stichting Peuterwerk Albrandswaard.

Eenmaal aangekomen kregen alle begeleiders van de nieuwsgierige kleine bezoekers een blad mee met daarop een aantal vragen die, al wandelend door de boerderij, beantwoord konden worden. Een heuse speurtocht dus! Want welke dieren geven ons melk? Hoe heet een baby van een kip? En van wie is deze staart? Via grote foto’s werden de vragen voor onze kleine wereldburgers verduidelijkt. Wat viel er weer veel te zien en te kroelen met al die schattige dieren….geitjes, konijntjes en lammetjes, maar ook liepen er kippen en een pauw met zijn prachtige veren. Na alle vragen te hebben beantwoord, kregen de dappere wijsneusjes een verrassing bij de juf: een voorleesboek over Kikker van schrijver Max Velthuys.

Verschillende begeleiders hadden ook dit keer van alles gebakken en zodoende kon zowel groot als klein genieten van een rijk gevulde tafel vol lekkernijen tussen het ontdekken en spelen door. Als klap op de vuurpijl kregen de peuters nog een heerlijk ijsje. Maar het mooiste cadeau van die ochtend, waar iedereen het over eens  was, was………. het prachtige weer!!!!

Foto peuterreis De Blokkendoos 3

 

 

Foto peuterreis De Blokkendoos 2

 

 

 

Foto peuterreis De Blokkendoos

Lees verder...

De Blokkendoos op visite bij de kikkertuin

Foto kikkertuin 1

Vandaag staat er een bijzonder uitstapje gepland voor de kinderen van peuterspeelzaal De Blokkendoos. Ze gaan naar de kikkertuin! In de klas wordt nu het thema kikkers behandeld, compleet met een aquarium vol kikkervisjes midden op tafel. Vlakbij school, in de tuin van kunstenares Martha Lugtenburg vind je een hele bijzondere tuin, hier houdt Martha al ruim 25 jaar kikkers. Er is een speciale vijver ingericht om de ruim 50 kikkers het zo fijn mogelijk te maken. Sommige kikkers zijn al hun hele leven in deze tuin!

Vol belangstelling verzamelen de kinderen zich rond de vijver. De kikkers kwaken hard, maar door alle belangstelling van de peuters worden ze een beetje stiller van verbazing. Martha haalt een enkele kikker uit de vijver en vertelt de kinderen wat de kikkers eten, hoe ze zich gedragen en dat ze het hele jaar door buiten kunnen blijven. In een los aquarium zit wat verse kikkerdril en een paar hele kleine kikkertjes. De kinderen kijken hun ogen uit en kwaken zelf ook in het rond.

Tot slot krijgen de kinderen een lekker koekje en nemen ze een aantal vijverblaadjes mee voor in hun eigen aquarium. Het was weer een leuk en leerzaam uitstapje waar de kinderen van genoten hebben!

foto kikkertuin 3

foto kikkertuin 2

Lees verder...

Kikkers op De Blokkendoos

Het nieuwe thema voor de komende weken is “KIKKERS”.

Niet alleen de kikker komt aan bod, maar we leren en werken ook over de kikkervisjes en over kikkerdril. En natuurlijk hebben we een bak met “donderkopjes” in ons lokaal staan. Ook d.m.v. boeken bekijken we het proces van kikkerdril tot kikker.

De woorden: de kikker, het kikkervisje, de sloot, de kikkerdril, de pootjes, de staart, groeien en het schepnet staan centraal en komen ook regelmatig aan bod in de kleine kringen en in de rijmpjes en liedjes die we met elkaar zingen.

Ook worden er weer veel boeken bekeken en voorgelezen. Hiermee worden de peuters uitgedaagd om taal te gebruiken en ontstaan er leuke kringgesprekjes.

Op rekengebied tellen we de sprongen van de grote kikker die door de kring springt. En natuurlijk springen we achter de kikker aan door het lokaal.

Ook bekijken we leliebladeren en tellen we de bladeren. Welk lelieblad is het grootst en welke het kleinst?

En met elke groep maken we een uitstapje naar de kikkertuin in Poortugaal!

 

groene_kikker_5_1

Dag kleine kikker!

Dag kleine kikker bij ons in de sloot.

Eerst was je klein, maar nu ben je groot.

Je werd als een vis uit een eitje geboren

en toen kreeg je pootjes van achter en van voren.

Je staartje werd kleiner,

het is werkelijk waar.

En toen kon je springen,

want nu ben je klaar.

Dag kleine kikker bij ons in de sloot.

Eerst was je klein, maar nu ben je groot.

Spelenderwijs leren wij heel veel en komen de taalontwikkeling, het voorbereidend rekenen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de (senso) motorische ontwikkeling aan bod.

Lees verder...

Fit en welzijnsbeurs bij De Blokkendoos

Op zaterdag 18 mei werd in basisschool De Parel een Fit en Gezondheidsbeurs georganiseerd waaraan locatie De Blokkendoos ook hard heeft meegewerkt. Het was die dag prachtig weer en daardoor konden ook een aantal activiteiten buiten op het schoolplein plaats vinden. Stichting Peuterwerk Albrandswaard stond ook met een voorlichtingskraam op de beurs.

stand beurs

Lees verder...

Paasontbijt op De Blokkendoos

Op locatie De Blokkendoos werd met de peuters genoten van een Paasontbijt. Er werd gesmuld van de lekkere broodjes en eieren. En hoe leuk is het om met alle vriendjes en vriendinnetjes en niet te vergeten de juffen, te genieten van al dat feestelijk lekkers!

foto pasen

Lees verder...

Excursie naar de supermarkt

foto bezoek supermarkt

In het kader van het huidige V.V.E. (Voor- en vroegschoolse educatie) thema : “Bas, gezond bezig” mochten alle peutergroepen van ‘De Blokkendoos’ afgelopen week op ‘excursie’ naar de supermarkt Plus Hofland in Poortugaal.

In samenwerking met Plus Hofland werd een spannende wandeling georganiseerd langs verschillende onderdelen in de winkel en kregen de nieuwsgierige peuters een kijkje  achter de schermen. Verspreid over een aantal dagen en in kleine groepjes konden zij, na een hartelijk welkom, onder begeleiding van een aantal lieve hulpouders hun eigen eierkoekbeslag scheppen. Deze werden, tijdens de verdere ontdekkingstocht door de winkel, afgebakken en zo kregen de peuters deze heerlijk geurende en zelfgebakken lekkernij een uurtje later mee naar huis.

Bij een ander onderdeel van de ontdekkingstocht mochten de peuters zichzelf van de nodige vitamientjes C voorzien: zelf sinaasappelen uitpersen en natuurlijk opdrinken. Heerlijk!

Voorts kwamen de peuters bij de slagersafdeling. Daar werd hen door de slager zelf uitgelegd waar de balletjes gehakt allemaal van gemaakt worden en…..tijdens het kleuren van een mooie kleurplaat in de kantine werden diezelfde balletjes gehakt natuurlijk heel serieus gekeurd door de kritisch, aankomende klantjes!!!

Als afsluiter konden nog allerlei toetjes geproefd worden op de zuivelafdeling. Die vonden gretig aftrek bij menig peuter en de bekertjes met inhoud werden dan ook grondig leeg gelepeld !

Met volle buikjes en heel veel nieuwe weetjes rijker kon daarna de tocht terug naar de speelzaal weer ingezet worden.

Foto eierkoeken maken

Lees verder...

Workshop golfen

De kinderen van De Blokkendoos hebben van een vader een workshop golfen gekregen. Dit vanwege het thema gezond eten en goed bewegen waar deze weken over gewerkt wordt. In de gymzaal werd met veel plezier “een balletje geslagen”.

Foto golfles 2

 

 

 

 

 

Foto golfles

Lees verder...

Bas, gezond bezig

Dit thema gaat over gezondheid; gezond eten en gezond bewegen. In samenwerking met Plus Hofland en de onderbouw van De Parel willen we dit thema gaan uitwerken en stil staan bij het onderwerp “Wat is nu eigenlijk gezond ?”  De verschillende activiteiten zullen bij dit thema aansluiten.

Taalontwikkeling:                                                                                                                 

Voor de taalontwikkeling gaan we gebruik maken van verschillende prentenboeken. Te denken valt aan: “Fiet wil rennen”, “Wij gaan op berenjacht”, Tijn in de winkel”, “Springen, spelen en sporten met Nijntje” e.d.  

boek 1

                                                          

Woorden die o.a. hierbij aan bod komen zijn:

Voeding, huppelen, tomaten, gezond(heid), dansen, paprika, bewegen, springen, komkommer, fit zijn, jacht, kweken, gezond eten, lichaamsdelen (knie, schouders, e.d.), gieter, sporten, fruit (appel, peer, druiven e.d.), oogsten, buiten spelen, judo, groeten, rennen, gezond/ongezond, aarde, zon en water.

 

boek 2

 

En alle andere woorden die in de boekjes en gesprekken naar voren komen.

We gaan met de kinderen kringgesprekken houden over wat het woord: “gezondheid” betekent. Waarom is bewegen goed voor je lijf? Wat is voeding? Welke voeding is gezond en ongezond?

 

boek 3

 

Verder gaan we veel zingen en beweegspellen doen. Bijvoorbeeld:

Ik heb een brilletje al voor mijn ogen, om te zien wie er dansen mogen (2x), om te zien ik dans met jou! Tralalalalalalalala Tralalalalalala

 

boek 4

 

Schipper mag ik overvaren, ja of nee? Moet ik dan ook tol betalen, ja of nee?

Ik stond laatst in een poppenkraam
O, o, o
Daar zag ik mooie poppen staan
Zo, zo, zo
De poppenkoopman ging op reis
de poppen raakten van de wijs
Ze deden allemaal zo
ze deden allemaal zo
ze deden allemaal zo

Cognitieve ontwikkeling:                                                                                                   

Het is de bedoeling dat we een aantal planten naar binnen halen om deze te verzorgen. Te denken valt aan een tomatenplant, paprikaplant en aardbeienplant. Deze gaan we samen verzorgen. We gaan bespreken wat een plant nodig heeft om te groeien.  We gaan samen met de kinderen het proces bekijken, bespreken en het resultaat proeven.

 

tomatenplanten

Verder willen we kennis maken met verschillende vormen van bewegen. We hopen “echte” gymlessen te krijgen van een gymleraar, we gaan dansen, yoga en judo doen. Deze verschillende manieren van bewegen gaan we ervaren en beter leren kennen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling :

Op sociaal-emotioneel gebied gaan we natuurlijk veel dingen samen doen. We gaan samen lezen, kringgesprekken hebben, planten verzorgen, samen bewegen, samen overleggen en vooral lekker samen lerend spelen.

In de huishoek kan lekker gekookt worden met koksmutsen op en kookschorten aan. Natuurlijk met gezonde ingrediënten.

Motorische Ontwikkeling:

De motoriek van de kinderen gaan we op verschillende manieren stimuleren.  We gaan o.a. samen dansen en “sporten” Hierbij wordt op verschillende manieren bewogen. De kinderen gaan zich meer bewust worden van hun lichaam. Ze leren hun eigen grenzen ontdekken en kunnen nieuwe uitdagingen aangaan.

Verder gaan we knutselen met verschillende materialen. We gaan verven, plakken, tekenen, knippen, scheuren e.d.

Lees verder...
 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.