Nieuws Ghijs

Bas on tour

De peuters van peuterspeelzaal Ghijs konden al enkele weken niet spelen in de peutergroepen vanwege de sluiting i.v.m. Covid-19 maatregelen. De pedagogisch medewerkers hielden contact via mail, video’s en belrondes. In deze tijd misten wij elkaar en om daar iets aan te doen hadden de juffen iets leuks bedacht met ons VVE (Vroeg Voorschoolse Educatie) intermediair vriendje “Bas”. Bas is de pop, die een grote rol speelt binnen de groepen van de S.P.A. op het gebied van de VVE.

De juffen hebben bij ieder peuter een bezoekje op afstand gebracht, terwijl zij op versierde bakfietsen samen met “Bas” door Rhoon en Poortugaal reden. Bas kwam de peuters namelijk een verrassingstasje brengen, waarmee de peuters thuis nu heerlijk konden knutselen. Wat was het fijn om de blije gezichtjes weer even te zien op afstand, het was een succes! Ook Bas werd enthousiast begroet door de peuters.

Vanaf maandag 8 februari zijn onze peuterspeelzalen weer geopend voor onze peuters. En wij juffen staan weer met open armen klaar om hen te ontvangen !

2021 Bas on tour

What do you want to do ?

New mail

Lees verder...

Wat liefde voor de peuters van Ghijs

Onze Bas denkt veel aan zijn vriendjes en vriendinnetjes. Hij wil graag wat liefde sturen en heeft daarom een mooie tekening gemaakt voor de kinderen. Want van geven word je blij!

Hierbij sturen we het linkje van het filmpje. Waarin de kinderen kunnen zien wat Bas heeft gemaakt. Het filmpje is een leuke inleiding op ons bezoek.

 

https://youtu.be/jI4F2Qfhuds

 

Met de bakfiets komt Bas deze mooie tekening en een tasje met knutselopdrachten voor de kinderen, samen met 2 juffen, langs brengen op woensdag 3 februari. 

 

We starten woensdagochtend om ongeveer 9:00 in de wijk Essendael, met een omweggetje gaan we richting Ghijseland en de aangrenzende wijken hieraan. Dan via de Tijsjesdijk, langs de dorpsdijk, richting het centrum. Via Rhoon-noord gaan we naar Poortugaal. Dan wisselen we van voertuig om naar Portland en Barendrecht te reizen.

 

Wij hebben er ongelooflijk veel zin in!

 

Lieve groeten van het team peutergroep Ghijs,

Patricia, Elly, Marianne en Marieke

What do you want to do ?

New mail

Lees verder...

Coco

Beste ouders van peuterspeelzaal Ghijs,

 

Vorige week ontving u van ons allerlei tips en ideeën aan activiteiten en daarbij het eerste nieuwe filmpje van Bas. Ook hebben wij de meesten van u telefonisch gesproken, we vonden het erg fijn om te horen hoe het met jullie en de kinderen gaat. Soms wilden jullie kinderen zelf ook nog even aan de telefoon komen. Wat missen we ze enorm.  Een aantal van u hebben wij telefonisch nog niet te pakken gekregen, wij gaan deze week weer proberen te bellen. U kunt ons ook altijd via de mail bereiken.

Vorig jaar hadden wij ook filmpjes gemaakt van Bas. Wij begrepen van jullie dat velen deze filmpjes nu ook weer kijken met de kinderen. Voor diegene die deze linkjes niet eerder heeft gekregen of ze niet meer kan vinden, hieronder een aantal linkjes van filmpjes van vorig jaar:

* Het fruitlied: https://youtu.be/XoboTYCJoNs

* Voorleesverhaal Mama kwijt: https://youtu.be/CLqhGox5MH0

* Bas bouwt een toren: https://youtu.be/Pqte4TJF9hM

* Weeklied: https://youtu.be/r7YpahOxLH0

* Duimenliedje: https://youtu.be/7agPsCsQ_Yw

Maar deze week weer een nieuw filmpje. We lezen voor uit het boek van de nationale voorleesdagen:

Coco kan  het!

https://youtu.be/7BdQ0VpXIXk

Coco 1

Om in het thema te blijven is het natuurlijk leuk om zelf Coco te maken. Hieronder twee voorbeelden van prachtige Coco’s. Houdt voor uzelf voor ogen dat knutselen met peuters er vooral om gaat om kennis te maken met verschillende materialen en het leren hanteren van kwastjes en lijm. Het resultaat doet er niet zo toe.

 

 

 

 

Nodig voor de zwarte Coco:

– zwart wit en geel papier

(door een bord te omtrekken krijgt u een prachtig rondje)

– kinderlijm

Coco 2

Nodig voor de veren-Coco:

– wc-rol

– veertjes

– oogjes (kan ook uit papier geknipt worden)

– oranje papier voor snaveltje

– lijm

 

Het is leuk om samen met de kinderen eten ophangen voor vogels. Bij een dierenwinkel is speciale vogelpindakaas en vogelzaad te koop. Laat uw kind een wc-rol insmeren met pindakaas en rol deze vervolgens door een bak met vogelvoer. Een touwtje erdoorheen en het kan opgehangen worden in de tuin.

vogelvoer

Laat uw kind eerst even voelen en spelen met het vogelzaad, het is heel goed voor de sensomotrische ontwikkeling.

 

En natuurlijk kan bij dit boek de vogeltjes dans niet missen.

De Electronica´s – De vogeltjesdans (1980) – YouTube

 

 

 

Veel plezier!!

En de lieve groeten van het team van peuterspeelzaal Ghijs:

Marianne, Patricia, Elly en  Marieke

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Lees verder...

Piet op de fiets bij peuterspeelzaal Ghijs

Het nieuws van de pakjesboot in aantocht naar Nederland en de kolen die opraakten, was al spannend. Maar Piet had ook nog eens pech met zijn fiets! Piet ging in Albrandswaard uit fietsen, toen klapte zijn band……

Wat nu? Daar wisten de peuters van Ghijs wel raad mee. Want wij hebben de afgelopen weken gewerkt aan het thema Piet op de fiets. Op de peuterspeelzaal was een echte fietsenhoek ingericht met een fiets, met onderdelen zoals koplampen, fietsbanden, gereedschap, sloten en niet te vergeten: een fietspomp.

We hebben in de grote en kleine VVE kringen woordkaarten van de fiets bekeken en benoemd, de kaarten vervolgens op de echte onderdelen van de fiets geplakt. We hebben een fietspuzzel geknipt en geplakt, wielen geverfd, voorgelezen over Karel op de fiets, Sintliedjes gezongen, aan het activiteiten rad gedraaid en de opdrachten uitgevoerd, “gesleuteld” aan de fiets.

Tijdens de sint vieringen op de peuterspeelzaal mochten de peuters verkleed komen. Ook de juffen waren als pietjes verkleed. Van grote blokken werd een schoorsteen gebouwd en vervolgens werden de pakjes er in gegooid, koprollen op de mat, lopen en balanceren over het dak (de gymbank), springen, kruipen door de schoorsteen en dansen op Sinterklaasliedjes. Er werd heel enthousiast en goed geoefend.

We zouden de pieten nu goed kunnen helpen! Snel de fiets gepakt, maar wat was dat?? Er zat een cadeautje achterop de fiets! Kruidnoten, dat was smullen. Nadat de peuters gegeten en gedronken hadden, was het tijd om de pieten nog eens te helpen. Dus de juf ging op pad met de fiets en na een aantal rondjes rijden over het schoolplein, vond zij een zak met cadeautjes op het schoolplein. Die zak was voor de peuters van Ghijs ! Was dat even boffen.

Iedere peuter mocht een cadeautje uit de zak kiezen als bedankje voor de goede hulp aan piet met de lekke band. Gelukkig kan Piet weer fietsen door héél Nederland. Let dus maar goed op, misschien zien we Piet nog wel fietsen met Sint of een cadeautje achterop

Het was een geweldig thema met een net zo geweldige afsluiting!Sintviering op Ghijs

Lees verder...

Piet op de fiets

Kwamen de peuters van Ghijs toch “Piet” tegen met de fiets, echter met een lege band… Wat een geluk dat er op Ghijs momenteel een “fietsenmaker” aanwezig is.

Samen met de peuters hebben wij de onderdelen van de fiets bekeken op de woordkaarten. Daarna zochten de peuters dezelfde onderdelen op bij de fiets en wezen deze aan. De woordkaarten werden op de fiets geplakt op de juiste plaats.

Vervolgens hebben de peuters geholpen met de band oppompen, nu maar hopen dat Piet zijn weg weer kan vervolgen in deze drukke tijd!

piet op de fiets

Lees verder...

Thema Mamma kwijt op peuterspeelzaal Ghijs

De peuters kregen een introductie in de grote kring: er was van echte boomstammen een groot “bos” gemaakt en van vilt de dieren uit het boek Mama kwijt. Met het boek en tegelijkertijd het grote bos erbij met de dieren hebben wij het verhaal interactief voorgelezen.

Hierna nagespeeld met de peuters. Wat konden zij het al snel naspelen en navertellen!

 

In de kleine kringen kwamen de bijpassende woordkaarten van pas. Voor de jongste peuters het aanwijzen van de dieren, benoemen van de namen en de kleuren.

Voor de grotere peuters een grotere uitdaging: het verhaal op volgorde leggen aan de hand van de kaarten.

En dat wisten ze, de knapperds.

 

Als knutsel hebben de peuters eerst mama uil en kleine uil op een prikkaart ingekleurd. Daarna mocht een ieder, evt. met hulp van de juf, de kaart uitprikken op de stipjes.

Dit mooie knutselwerkje werd samen met herfstmateriaal in een schoenendoos geplakt: een open kijkdoos die er uitzag als een heus bos.

 

Verven is ook nog aan bod gekomen. Een handje en arm omtrekken op een bruin vel, uitgeknipt en opgeplakt op papier. Het lijkt wel op een boom. Nu met kurk mooie herfstbladeren stempelen rondom de boom.

Zo leerden de peuters meteen mengkleuren kennen zoals oranje en bruin.

 

Kleurplaten van de inwoners van het bos, liedjes passend bij het thema (dans en beweging, een boom nadoen, schudden met de takken in de wind). Beurtwachten, begrippen, meetkunde en tellen kwamen ook nog aan bod met het kleine VVE dobbelspel : Notenbord (ganzenbord maar dan met kastanje, hazelnoten, eikeltjes herkennen, afmeten, delen met eekhoorn en zelf keuzes leren maken).

 

Om de ouderbetrokkenheid te vergroten in deze Coronatijd hebben wij ouders gevraagd de knutselmaterialen te verzamelen in de herfstvakantie en dat is gelukt! Onze dank is groot.

Om ook ouders te laten zien hoe Ghijs in het lokaal is aangekleed naar het thema is het grote “bos” in het klein nagemaakt. Dit kleine bos staat tijdens het brengmoment op een klein tafeltje als tafereeltje naast de ingang. De reacties waren heel leuk. Peuters begonnen soms spontaan te vertellen wie welk dier was uit het boek en wat er gebeurde tijdens het verhaal.

 

Het is jammer dat het thema al voorbij is, wij hebben weer enorm genoten!herfstspel met kastanjes tentoonstelling herfstdozen herfsttafel Mamma kwijt herfstdozen

Lees verder...

Prachtige buitenkeuken voor de peuters

Bas en buitenkeuken

 

Bas en buitenkeuken 2

Patricia en Marieke van peuterspeelzaal Ghijs hadden al enige tijd plannen om een buitenkeukentje te maken. Om die reden had Marieke aan haar buurman, die ook ouder van één de peuters is, gevraagd of hij misschien pallets voor haar had. Nou, die had deze vader! Maar hij had er meteen een buitenkeukentje van gemaakt. Hoe lief is dat!!!!!

Bas mocht als eerste het buitenkeukentje in gebruik nemen en de komende dagen zullen de peuters van Ghijs dat gaan doen.

Wij vinden dit zo geweldig lief, dat wij zeker uw aandacht voor deze prachtige buitenkeuken willen vragen. Kom deze gerust eens bewonderen!

buitenkeuken

Lees verder...

Een onderwaterwereld op peuterspeelzaal Ghijs

De zomer is nu echt begonnen. De warmte van de zon zorgt er voor dat wij verkoeling zoeken op peuterspeelzaal Ghijs. Water! Zo zijn wij de komende weken tot aan de zomervakantie aan het werken met het VVE-thema “De onderwaterwereld met Bas”.

Bas, ons VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) vriendje neemt ons mee naar de zee. Er is zoveel te zien op het strand, maar wist je ook dat er van alles te zien is onder water? We doen onze duikbril op en kunnen daarmee onder water kijken zonder dat er water in onze ogen komt. En wat een mooie vissen, zeewier, krabben en schelpen zien wij! Al die mooie kleuren en het zijn er zoveel, die gaan wij eens tellen.

Wij doen o.a. een dans op de golven en gebruiken daar de bijpassende gebaren bij. Wij gaan ook op zoek naar attributen die je op het strand kunt gebruiken, zoals een schepnet, emmer, zonnebrand-crème, een duikbril, zwemvliezen, zwembandjes en nog veel meer. Stiekem leren wij er zo weer heel wat woorden bij.

We knutselen een eigen strand van eierdoosdeksels, verf, zoutdeeg en schelpen. We plakken een kwal, verven een kreeft en een “krabben-vakantiekaart”. En we lezen interactief met de peuters in grote en kleine kringen allerlei voorleesboekjes gerelateerd aan het thema. Graag geven wij u een leestip: “Oh, oh, Octopus” leert de peuters veel nieuwe diersoorten, emoties en sociale vaardig-heden. Op Ghijs lezen wij dit boekje graag met de peuters.

En voor we het weten sluiten wij met dit thema het schooljaar af. Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie !

Foto thema Onderwaterwereld 2

Lees verder...

Thema Groeien en bloeien op peuterspeelzaal Ghijs

Na een aantal weken niet kunnen spelen op peuterspeelzaal Ghijs vanwege de Corona maatregelen, konden de peuters vanaf 11 mei weer van start in de peutergroepen van S.P.A. In al die weken waren de peuters enorm gegroeid! Dat kwam mooi uit: ons thema Groeien en bloeien ging namelijk ook van start.
In de lente komen planten weer tot groei en bloei, wat zien we allemaal in de tuin? Kleine kriebelbeestjes in de aarde? Hoe groeit het en wat hebben de planten nodig om te kunnen groeien?
Hoe kunnen we goed voor de plantjes zorgen?

De peuters hebben bonen gezaaid in aarde in een doorschijnend zakje. Zo kunnen zij zien hoe de boon ontkiemt en dat er kleine wortels gaan groeien uit de boon. Inmiddels staan er heuse bonenplanten in de aarde bij ons op peuterspeelzaal Ghijs.

D.m.v. een dobbelsteen met bloemen leren zij de bloemen herkennen, de kleuren,  en rekenvaardigheden (hoeveel bloemen tel je nu?). Wij lezen o.a. voor uit het boekje “boer Jan” om te leren over het verschil van zaadjes voor de vogels en zaadjes voor de tuin. Wij gaan daarna aan de slag met het maken van een eigen vogelhuisje en het stempelen van bloemen. Wij zingen liedjes over de lente, spelen buiten met balderen, zand, takjes, aarde en bonen. Ook kunnen de peuters dit alles nabootsen in de themahoek. Zo leren de peuters over het groeien en bloeien in de lente en komen alle ontwikkelingsgebieden spelenderwijs aan bod.
Gh Zo groeit het

 

 

 

Gh bonen

Lees verder...
 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.