Sociaal-emotionele ontwikkeling: We werken met de peuters over het thema “mama kwijt”. Dit is een onderwerp dat goed aansluit bij de belevingswereld van de peuter. We praten over bang zijn en over de gevoelens die er zijn als je iemand kwijtraakt.
We gaan ook met de peuters en ouders een herfsttocht maken in het bos achter het Kasteel van Rhoon. Dit is leerzaam, maar ook erg gezellig zo met elkaar!
Taalontwikkeling: Bij de jongste peuters gaan we aan de slag met woorden als: blad, spin, paddenstoel, egel, eekhoorn, kastanje, regen en wind. Met de oudste peuters willen we ook het begrip “kwijt zijn” bespreken. Hoe zou kleine uil zich gevoeld hebben toen ze haar mama niet zag? Ben jij je mama of papa weleens kwijtgeraakt? Wat kan je doen als je iemand kwijt bent?
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Je vindt het in het bos
’t is rood met witte stippen
en ’t staat ergens op het mos
ik zie, ik zie wat jij niet ziet
weet jij wat ik bedoel
zal ik je zeggen wat het is?
het is een paddenstoel!
Voorbereidend rekenen: We bekijken een spin en tellen het aantal poten. Daarna maken we een spin in een web, de peuters mogen zelf het aantal poten erbij plakken. De oudste peuters knippen zelf het aantal poten en plakken deze op. Voor de jongste peuters zijn ze voor geknipt. Ook kunnen de peuters knijpers aan een kaartje van een egel vastmaken. Staat er een 5 op de egel, dan maak je er 5 knijpers aan vast. We hebben een herfst-memory en een spelletje waarbij de peuters bij een kaart 5 dennenappels, twee beukennootjes en drie blaadjes moeten neerleggen. Zo komt het tellen en vergelijken aan bod.
Sensomotorische ontwikkeling: In de werkjes gaan we aan de slag met vingerverf. Met de vingers maken we de veertjes op het buikje van kleine uil. We plakken herfstblaadjes en leren de peuters hoe ze een kwastje moeten vasthouden en welke plaktechniek gewenst is. We voelen aan herfstvruchten en bladeren. Welke zijn glad (kastanje) en welke ruw?