Pinokkio

 • Buiten Pinokkio
 • Pinokkio foto 1
 • Entree Pinokkio
 • Groepsruimte Pinokkio 2
 • Dagritme kaarten Pinokkio
 • Groepsruimte Pinokkio 4
 • Kleuren en plakken 2
 • Groepsruimte Pinokkio 3
 • slides Pinokkio25
 • Puzzeltafel
 • Groepsruimte Pinokkio 5
 • Ontdekhoek en huishoek
 • Ontdekhoek vogelhuisje
 • Ontdekhoek
 • Ontdekhoek vosje
 • Ontdekhoek materiaal
 • Ontdekhoek boekje natuur
 • Ontdekhoek tastspel
 • Deuren naar buitenspeelplaats
 • Huishoek commode 2
 • Huishoek commode
 • Huishoek peuteraanrecht
 • Bouwhoek dieren
 • Spelen met boerderij 2
 • Groepsruimte Pinokkio 6
 • slides Pinokkio10
 • Bouwhoek opberg emmer
 • Bouwhoek speelmateriaal
 • slides Pinokkio22
 • Leeshoek
 • Toiletruimte Pinokkio
 • Toiletruimte Pinokkio 2
 • Bas op papierkast
 • Spelen met water
 • Spelen met zand
 • Verjaardagsstoel

pinokkio

Adres:
Jan van Almondestraat 91A
3176 VA Poortugaal
Telefoon: 06-17984015
LRK 13 12 10 920

Openingstijden vanaf 1 augustus 2020:
Ochtend 08:05 – 12:05 uur

Groepen:
Groep Goud: maandagmorgen en woensdagmorgen
Groep Brons: dinsdagmorgen en vrijdagmorgen

Pinokkio

 

Het team van Pinokkio bestaat uit: Eveline van Deuzen (pm+), Saskia van Veen, Nadine Schipper en Bea Rooimans.

Waar staan we voor?
Op Pinokkio werken we volgens de methode van Thomas Gordon. Dit is een manier van omgaan met elkaar die erop gericht is het kind te helpen en te stimuleren tot zelfstandigheid. De relatie met elkaar en het respect voor elkaar zijn hierbij heel belangrijk. De ander wordt in zijn waarde gelaten. Uitgangspunten hierbij zijn: zó luisteren dat kinderen zich begrepen voelen; zó praten dat kinderen ons ook begrijpen; zó conflicten oplossen dat niemand verliest.
We stimuleren de ontwikkeling van de peuters op het gebied van taal, motoriek, creativiteit en sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarvoor werken we steeds met voor de peuters herkenbare en uitdagende thema’s.

Hoe doen we dat?
Duidelijke communicatie is enorm belangrijk. We letten op wat een peuter ons vertelt, zowel door praten als door gedrag. Kijken en luisteren is dus een heel belangrijk deel van ons werk. We laten merken dat we een peuter begrijpen, door zijn of haar gedrag en gevoelens te verwoorden.
We geven de boodschap in eigen woorden terug en maken daarbij gebruik van “ik-taal”. Bijvoorbeeld: “wanneer jullie hollen in de speelzaal, ben ik bang dat jullie vallen”. Hierbij benoemen we het gedrag, het gevolg van het gedrag en ons gevoel daarbij.

Wanneer twee peuters ruzie maken, omdat ze allebei met hetzelfde speelgoed willen spelen, kiezen wij geen partij: we bepalen niet wie er eerst mag. We verwoorden dat we zien dat beide kinderen met hetzelfde speelgoed willen spelen en zoeken samen met de kinderen naar een oplossing. Zo is er geen winnaar of verliezer en voelen beide kinderen zich begrepen. In de praktijk gebeurt het opvallend vaak dat, wanneer het gevoel van de kinderen wordt benoemd, zij zich al begrepen voelen en de ruzie dan al over is. Vaak geeft één van beide peuters dan toe, waarbij beide kinderen zich goed voelen.

Onze groepsruimte is ingericht volgens de principes van Maria Montessori. Haar visie sluit prachtig aan bij de methode van Thomas Gordon, want ook zij wil de zelfstandigheid van het kind vergroten. Zelf doen, zelf ontdekken en zelf ervaren leiden tot de ontwikkeling van zelfstandigheid en het leren dragen van verantwoordelijkheid. De ruimte is daarom zo ingericht dat de peuters zich zelf kunnen redden. We hebben afgebakende speelhoekjes en overzichtelijke kasten, waarin alles een eigen plek heeft. Het materiaal staat op kinderhoogte. De peuter mag vrij datgene kiezen waaraan hij of zij behoefte heeft. Uiteraard stimuleren we de kinderen om na het spelen ook weer het materiaal op te ruimen.

We gebruiken al onze creativiteit om de peuters naast het vrij spelen nog meer te laten ontdekken. U zult bij ons regelmatig een themahoek of verteltafel zien. Dat biedt de peuters veel inspiratie, en zij kunnen hun creativiteit vervolgens loslaten bij bijvoorbeeld de knutseltafel, verfhoek of kleitafel. Ook trekken wij vaak met de peuters naar buiten om een thema, uiteraard onder begeleiding van ouders, feestelijk af te sluiten.

Wat verwachten we van u?
Met het bovenstaande hopen wij u een beeld te hebben gegeven van onze manier van werken. Natuurlijk bent u van harte welkom om even langs te komen op onze peutergroep. Wij laten u graag onze groepsruimte zien en u kunt uw vragen stellen. Ons telefoonnummer is 06-17984015. Het is niet alleen belangrijk dat uw peuter zich vertrouwd bij ons voelt, maar u ook.
Het kan zijn dat uw kind al bij Pinokkio op de groep speelt, dan vinden wij het prettig als u onderstaande punten goed leest.

Brengen en halen
De groep gaat om 08.05 uur open. Elk dagdeel wordt gestart met vrij spelen. Wij vinden het fijn wanneer een half uur na openingstijd alle peuters aanwezig zijn. Wanneer u tijd heeft, is het fijn wanneer u bij het brengen nog even kort met uw peuter speelt. Wij zien graag dat u daarna duidelijk afscheid neemt van uw kind, waarna uw peuter u uit kan zwaaien bij het zwaairaam. Het dagdeel eindigt om 12.05 uur. Voor uw kind is het uiteraard belangrijk dat u op tijd aanwezig bent om hem/haar op te halen.

Ziekte en afwezigheid
Is uw kind ziek of kan hij/zij niet komen spelen, wilt u dit dan voor 08.05 uur even telefonisch doorgeven? Wanneer uw kind niet echt ziek is, maar ook niet helemaal gezond, vertel dit dan even aan de pedagogisch medewerkers bij het brengen, en zorg dat u bereikbaar bent. Vaak helpt de afleiding het kind om zich iets prettiger te voelen, maar mocht het niet gaan, dan moet hij/zij eerder naar huis kunnen.

Bij koorts, dusdanig ziek zijn dat 1-op-1-verzorging nodig is, en bij sommige besmettelijke ziekten (wij houden ons aan de adviezen van de GGD) mag uw kind niet komen. Thuis bij mamma is dan gewoon de beste plek wanneer een kind zich niet lekker voelt.

Hoofdluis houden wij graag weg uit de groep. Regelmatig controleren wij de kinderen hierop. Mocht uw kind hoofdluis hebben, dan moet u dit eerst behandelen. Daarna mag uw kind gewoon komen. Laat de pedagogisch medewerkers alstublieft wel weten dat uw kind hoofdluis heeft, zodat we kunnen proberen verdere verspreiding tegen te gaan. Voor informatie over het behandelen van hoofdluis kunt u kijken op https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/hoofdluis.

Kleding en meegebracht speelgoed
Het is een goed idee om uw kind kleding aan te trekken die een beetje vies mag worden. Soms zijn peuters bij ons zo heerlijk bezig met een verftekening, dat een ‘verfschort soms te klein’ is. Makkelijke kleding bevordert de zelfredzaamheid, en is zeker voor peuters die zindelijk worden of al zijn, heel fijn. Natuurlijk mag uw kind een knuffeltje meenemen, maar bedenk dat van thuis meegebracht speelgoed en knuffeltjes ook stuk kunnen gaan of kwijt kunnen raken. Natuurlijk doen wij ons best om dit te voorkomen, maar het is wel voor uw eigen risico. Aan de andere kant zijn peuters vaak heel trots op hun knuffel of speelgoed, dat zij dit graag aan hun vriendjes in de groep willen laten zien.

Wij vinden het fijn wanneer u uw kind een tasje meegeeft voor een knuffel, extra luier en verschoning. U kunt het tasje van uw peuter bij zijn/haar jasje in de garderobe hangen. Een naam in jasje en op het tasje is erg handig.

Eten, drinken en traktaties
Wij verwachten dat uw peuter gegeten heeft, voordat hij/zij naar Pinokkio komt. Op het afgesproken tijdstip krijgen de peuters melk en een koekje van de pedagogisch medewerkers. Wanneer uw peuter koemelkallergie heeft, vragen wij u zelf een pakje drinken mee te geven. Graag op dit pakje drinken duidelijk de naam van uw kind vermelden. U kunt dit pakje op de kast zetten, zodat wij het in plaats van melk aan uw peuter kunnen geven. Verder mag er op de groep niet gegeten of gedronken worden. Peuters die jarig zijn, mogen natuurlijk trakteren. We vinden het heel fijn als de traktatie klein en gezond is. Voor leuke gezonde ideeën kunt u kijken op http://www.gezondtrakteren.nl/. Soms zijn er peuters met allergieën op de groep. De pedagogisch medewerkers kunnen u vertellen of er in de groep van uw kind peuters zijn die bepaalde voedingsstoffen niet mogen.

Samenwerking

Peuterspeelzaal Pinokkio is gehuisvest in basisschool Valckesteyn en werkt nauw samen met deze basisschool. Via bijgaande button kunt u klikken naar de website van basisschool Valckesteyn:

Naar de website van basisschool Valkesteyn

Zorgen en vervelende gebeurtenissen

We hopen dat uw peuter een voorspoedige ontwikkeling doormaakt en een fijne tijd heeft bij Pinokkio. Wanneer de pedagogisch medewerkers zich zorgen maken of er iets vervelends gebeurd is, dan zullen zij dit altijd met u bespreken. Maakt u zich zelf zorgen of vindt u dat er iets vervelends is gebeurd? Bespreek dit dan alstublieft, zodat we samen met u naar een oplossing kunnen zoeken. Bij het uitgaan van de groep hebben wij beperkt tijd om met u te praten, maar het is altijd mogelijk om een afspraak voor een gesprekje te maken.

Aan het einde van de peuterperiode vullen de pedagogisch medewerkers een overdrachtsformulier in. U wordt dan uitgenodigd voor een ‘overdrachtsgesprek. Hierin wordt het overdrachtsformulier besproken dat met uw kind mee gaat naar de nieuwe school.

Activiteiten
Op Pinokkio organiseren wij graag thema weken, een jaarlijks uitstapje en dergelijke. Bij dergelijke activiteiten en ook bij koffieochtenden, schoonmaakavonden en bezoek van de fotograaf ontvangt u schriftelijk bericht van de groepsmedewerkers.

Samen met u willen wij de ontwikkeling van uw peuter naar kleuter graag goed begeleiden. Goede communicatie is daarbij van groot belang. Mocht u nog vragen hebben of iets anders willen bespreken, dan horen wij dat graag. Ons doel is om uw peuter en u een onvergetelijke en heerlijke speeltijd bij Pinokkio te bieden.

Bekijk hier het GGD Rapport

 

 • Contact

  Janneke Timmer
  Postadres : Forum 112, 3176 TC Poortugaal
  Telefoon : 010 - 501 19 50 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur
  Emailadres : info@peuterwerk-albrandswaard.nl
  Tijdens de schoolvakanties is de administratie gesloten.