Thema Beroepen

Afbeelding1

De kop is er inmiddels weer af. Het nieuwe schooljaar gaat alweer z’n derde week in. Alle peuters hebben de draad weer heel makkelijk op kunnen pakken. We zijn echt trots op hen! Ook hebben we inmiddels al een paar nieuwe vriendjes en vriendinnetjes mogen verwelkomen. Gezellig hoor!

Afgelopen week zijn we, zoals eerder aangekondigd, begonnen met het eten van fruit en groente. Dit doen we op donderdag en vrijdag. We kunnen u vertellen dat dit initiatief bij de peuters in zeer goede aarde is gevallen. Er is heerlijk gesmuld van al het lekkers!

De eerste twee weken na de vakantie hebben we met de peuters nog niet gewerkt over een thema. De nadruk lag meer op het weer een beetje wennen aan elkaar, het samen spelen en de groepsregels.

Vanaf deze week zullen we in de groep weer gaan werken met een thema….en wat voor een thema! In aanloop naar de kinderboekenweek (6 t/m 17 oktober) zullen we gaan starten met het thema beroepen. Een viertal beroepen zullen dit thema centraal staan: brandweer, politie, kapper, timmerman/vrouw

Gedurende het thema zullen al deze beroepen de revue passeren en kan er in verschillende ”beroepenhoeken” naar harte lust worden gespeeld. Het beloven weer een aantal leuke, leerzame weken te worden! In onderstaand overzicht kunt u lezen wat de peuters allemaal gaan leren en beleven!

Knutselen:

 – Vuur verven: met vingerverf verven de peuters een lekker warm vuurtje. Hierbij staat ook het mengen van kleuren centraal.

Brandweerwagen: van een eierdoos maken de peuters een mooie brandweerwagen Taattuu, taattuu…….

 – Boef in de cel: de peuters kleuren de boef eerst mooi in. Daarna plakken ze hem in de cel. Natuurlijk moeten er wel stevig tralies gemaakt worden, want we willen niet dat de boef er weer vandoor gaat. De oudere peuters knippen zelf de strookjes die als tralies zullen dienen. De jongere peuters mogen lekker gaan plakken.

 – Keuze werkje: in de laatste week van het thema mogen de peuters zelf kiezen wat ze willen gaan maken. Hierbij kunnen ze kiezen uit 3 werkjes:

  1. ‘Haren knippen’: de peuters knippen de haren (strookjes) van een papieren poppetje.
  2. Wat heeft de boef gestolen?: de peuters zoeken in tijdschriften plaatjes op van spullen die de boef gestolen heeft. Ze knippen het plaatje uit en plakken dit in de zak.
  3. Gereedschapskist: de peuters kleuren het gereedschap en plakken dit in de gereedschapskist.

 

Spel:

In de groep maken we verschillende hoeken waarin de peuters heerlijk met allerlei verschillende materialen kunnen spelen. De juffen zullen ook actief meespelen om het spelen van een simpel rollenspel te kunnen begeleiden.

Brandweerhoek: in deze hoek komt een heuse brandweerwagen te staan. Ook de verkleedkleren mogen natuurlijk niet ontbreken. Van een stofzuigerslang maken we een brandweerspuit. Blussen maar!

Politiehoek: we maken van het winkeltje een echt politiebureau. Natuurlijk hoort hier ook een gevangenis bij. Wij zijn benieuwd welke ‘boefjes’ er allemaal gevangen zullen worden. We verwachten dat de juffen ook regelmatig in de boeien worden geslagen.

Kappershoek: in deze hoek zijn de peuters welkom voor een kappersbezoekje. Ze zullen vakkundig aan de slag gaan met borstel, kam, föhn en schaar. Wees gerust, dit is maar een speelgoedschaartje!

Timmerhoek: in deze hoek kan heerlijk geklust worden. Van ’timmeren tot zagen en schroeven’…..de werkbank staat al klaar! Ook kunnen de peuters aan de slag met pvc-buizen.

 

Buitenspel:

Vuurtje blussen: Oh jee….het hek staat in brand. We bellen snel de brandweer! Met kleine waterpistooltje blussen de peuters de ‘vlammetjes’.

Vuur tekenen: met stoepkrijt maken we mooie vuurtjes op de grond. Natuurlijk moeten ook deze vuurtjes vakkundig geblust worden.

 

Bewegen:

Peuteryoga: op rustige muziek maken de peuters allerlei verschillende bewegingen.

Brandweer/politiegym: in de gymzaal is een spelletjesparcours uitgezet. De peuters gaan de verschillende onderdelen langs. Te denken valt aan: klimmen op de ladder of een ritje op het politiepaard.

 

Woorden die we vaak zullen gebruiken:

 

de brandweer                       de brandweerwagen                  de brandweerspuit/slang

de brand                                het vuur                                        blussen

de helm                                  de politie                                      het politiebureau

de politieauto                       de gevangenis                              de boef

de handboeien                     de sirene                                       het zwaailicht

de ladder                               de schaar                                      de spiegel

de kapper/ kapster              de kam                                          de borstel

de föhn                                   het gereedschap                         de hamer

de zaag                                   de schroevendraaier                  de boor

de werkbank                         de tang                                          de kleuren: geel, oranje, rood en blauw

het beroep