Thema Mamma kwijt op peuterspeelzaal Ghijs

De peuters kregen een introductie in de grote kring: er was van echte boomstammen een groot “bos” gemaakt en van vilt de dieren uit het boek Mama kwijt. Met het boek en tegelijkertijd het grote bos erbij met de dieren hebben wij het verhaal interactief voorgelezen.

Hierna nagespeeld met de peuters. Wat konden zij het al snel naspelen en navertellen!

 

In de kleine kringen kwamen de bijpassende woordkaarten van pas. Voor de jongste peuters het aanwijzen van de dieren, benoemen van de namen en de kleuren.

Voor de grotere peuters een grotere uitdaging: het verhaal op volgorde leggen aan de hand van de kaarten.

En dat wisten ze, de knapperds.

 

Als knutsel hebben de peuters eerst mama uil en kleine uil op een prikkaart ingekleurd. Daarna mocht een ieder, evt. met hulp van de juf, de kaart uitprikken op de stipjes.

Dit mooie knutselwerkje werd samen met herfstmateriaal in een schoenendoos geplakt: een open kijkdoos die er uitzag als een heus bos.

 

Verven is ook nog aan bod gekomen. Een handje en arm omtrekken op een bruin vel, uitgeknipt en opgeplakt op papier. Het lijkt wel op een boom. Nu met kurk mooie herfstbladeren stempelen rondom de boom.

Zo leerden de peuters meteen mengkleuren kennen zoals oranje en bruin.

 

Kleurplaten van de inwoners van het bos, liedjes passend bij het thema (dans en beweging, een boom nadoen, schudden met de takken in de wind). Beurtwachten, begrippen, meetkunde en tellen kwamen ook nog aan bod met het kleine VVE dobbelspel : Notenbord (ganzenbord maar dan met kastanje, hazelnoten, eikeltjes herkennen, afmeten, delen met eekhoorn en zelf keuzes leren maken).

 

Om de ouderbetrokkenheid te vergroten in deze Coronatijd hebben wij ouders gevraagd de knutselmaterialen te verzamelen in de herfstvakantie en dat is gelukt! Onze dank is groot.

Om ook ouders te laten zien hoe Ghijs in het lokaal is aangekleed naar het thema is het grote “bos” in het klein nagemaakt. Dit kleine bos staat tijdens het brengmoment op een klein tafeltje als tafereeltje naast de ingang. De reacties waren heel leuk. Peuters begonnen soms spontaan te vertellen wie welk dier was uit het boek en wat er gebeurde tijdens het verhaal.

 

Het is jammer dat het thema al voorbij is, wij hebben weer enorm genoten!herfstspel met kastanjes tentoonstelling herfstdozen herfsttafel Mamma kwijt herfstdozen